Waarschijnlijk als huisdier gehouden

Rode neusbeer in Breda laat zich niet vangen: 'Nooit eerder gezien'

06 juli 2022 16:22 Aangepast: 06 juli 2022 16:45
Het lukt de dierenambulance en de brandweer niet om de neusbeer uit de boom te krijgen Beeld © Tom van der Put / SQ Vision

De brandweer en dierenambulance in Breda hebben er vandaag een opvallende taak bijgekregen. Zij proberen met man en macht een rode neusbeer uit een boom te krijgen. Tot dusver laat het dier zich niet vangen. "Hij klimt van boom naar boom."

Wandelaars troffen het dier gisteravond aan. "Het was toen nog niet duidelijk of het om een kat of ander wild dier ging", vertelt een woordvoerder van Dierenopvangcentrum Breda aan EditieNL. "De eerste foto's die we kregen waren onduidelijk."

Toen de dierenambulance er vanmorgen heenging, zat hij er nog steeds. Het bleek te gaan om een rode neusbeer, een dier dat oorspronkelijk in Zuid-Amerika voorkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrijs ziet golfbal aan voor ei en probeert hem uit te broeden

Zowel de dierenambulance als de brandweer proberen het dier te vangen. "We hebben een vangkooi en een carrier ter plaatse, maar de neusbeer klimt nogal makkelijk van boom naar boom. Vooralsnog lukt het ons niet om hem te pakken te krijgen."

Zeldzaam

Hoe de rode neusbeer er is gekomen is onduidelijk. Vermoedelijk werd hij gehouden als huisdier. "Wij hebben dit nooit eerder meegemaakt", aldus de woordvoerder van het dierencentrum.

Stichting AAP beaamt dat het gaat om een zeldzaamheid. "Ik kan mij niet herinneren dat wij dit dier de afgelopen jaren vaker voorbij hebben zien komen", zegt persvoorlichter Peter de Haan. "Waarschijnlijk heeft iemand bedacht dat dit leuk is om thuis te houden. Maar dit dier is natuurlijk totaal ongeschikt als huisdier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke dieren mogen nog als huisdier? Dit is de nieuwe lijst van het kabinet

Vandaag heeft het kabinet een lijst naar buiten gebracht met dieren die wél geschikt zijn als huisdier. Alle dieren die er niet opstaan, zijn binnenkort verboden om te houden. Een stap in de goede richting, vindt Stichting AAP. "Deze neusbeer is het levende bewijs van wat er nu misgaat. Dit leed is al geschied, maar we moeten niet willen dat dit vaker voorkomt."

Als het lukt om de neusbeer te vangen, gaat hij naar Vogelrevalidatiecentrum Zundert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore