Verplicht sinds 1 juli

Door hoge toon je rookmelder niet horen: 'Er zijn oplossingen voor'

05 juli 2022 18:07
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Het is moeilijk voor te stellen, maar meer dan de helft van de mensen wordt niet wakker van het brandalarm door de hoge tonen. Hoe het komt dat zoveel mensen door het alarm heenslapen, kan verschillende oorzaken hebben. "Sommige mensen worden al wakker van een druppende kraan en anderen worden niet wakker van een sirene."

Het is sinds vorige week verplicht om op iedere verdieping in huis een rookmelder te hebben, maar toch blijkt dit niet altijd voldoende te zijn. Het AD meldde dat de helft van de Nederlanders erdoorheen slaapt als rookmelders een te hoge frequentie hebben. Waarom iemand niet wakker wordt van het alarm verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de rookmelder zelf.  

"Slaap is heel persoonlijk", legt audioloog Jan de Laat uit. "Sommige mensen worden wakker van een druppende kraan, en anderen worden niet wakker van een sirene. Een ander voorbeeld is een jonge moeder. Als het kindje in een andere kamer zacht huilt word je direct wakker, terwijl je bij onweer gewoon doorslaapt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te hoge frequentie: 'Helft Nederlanders kan rookmelder niet horen'

Voor ouderen en slechthorenden kan het horen van hoge frequenties hiernaast een probleem zijn. "Een oplossing voor hen kan een horloge zijn die om je pols trilt als de rookmelder afgaat."

85 decibel

Jeroen Bonnemaijer van Brandpreventiewinkel.nl is enigszins verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. "Op het moment dat je rookmelder afgaat, gaat er toch een geluid van 85 decibel in de omgeving af. Dat is echt serieus een hard geluid. Maar als het onderzoek dat uitwijst, dan is dat zo", zegt hij.

Het is volgens Bonnemaijer daarom te kort door de bocht om te zeggen dat vijftig procent van de rookmelders in huizen dus geen zin heeft. "Het ligt er natuurlijk wel aan waar de rookmelder hangt. Als die vier kamers verder beneden hangt beneden en alleen daar afgaat terwijl ik boven lig te slapen, dan is de kans niet heel erg groot dat je hem hoort."

Oplossingen

"Daar is een oplossing voor. Er bestaan namelijk ook gekoppelde rookmelders", legt Bonnemaijer uit. "Als er dan een rookmelder afgaat, dan gaan direct alle andere rookmelders die bij het netwerk aangesloten zijn ook meteen af. Dus op het moment dat je beneden brand krijgt en de brandmelder gaat af, dan gaat hij boven op je slaapkamer ook direct af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewoners in heel diepe slaap: brandalarm maakt ze niet wakker

Een andere oplossing kan een rookmelder met een lagere toon zijn, aangezien oudere mensen en slechthorenden deze vaak wel kunnen horen. Toch is ook dit nog niet zo eenvoudig volgens Bonnemaijer. "Er is naar ons weten nergens ter wereld een producent die rookmelders maakt met een 520 hertz lage toon. Wel zijn er zogeheten lage tonen-producten, die je kunt koppelen aan je rookmelder, die dan een lage toon uitzenden wanneer het brandalarm afgaat."

Geen zorgen

Over de kwaliteit van rookmelders maakt Bonnemaijer zich geen zorgen. "Elke rookmelder die in Nederland verkocht wordt, die goedgekeurd is volgens de NEN (Nederlandse Norm), die gaat af bij brand. Of je daar wakker van wordt of niet is nu misschien de vraag, maar ik kan in ieder geval garanderen dat ze afgaan."

Bonnemaijer raadt mensen daarom aan om het zekere voor het onzekere te nemen. "Mijn advies is: hang er zo veel mogelijk op, dan ben je in ieder geval zeker dat de kans groot is dat je wakker wordt van je rookmelder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore