Ga naar de inhoud
Gebiedsverbod

Vesparitje door Venetië levert Laurens (19) een boete én bekendheid op

Beeld © Eigen foto

Met een grote rode tas achter op een blauwe Vespa is Laurens Sprenger (19) niet te missen op de weg. Al ruim een maand toert hij op een opgeknapte Vespa uit 1964 door Frankrijk en Italië. In Italië zullen veel mensen hem nog herkennen ook: hij haalde de media toen hij op zijn Vespa door de binnenstad van Venetië reed, terwijl dat verboden is. "Zelfs de burgemeester van Venetië heeft erop gereageerd."

De opa van Laurens, die vorig jaar overleed, reed in zijn jonge jaren op een Vespa naar Parijs en Londen. Het inspireerde Laurens om hetzelfde te doen, maar dan door Italië. Hij kocht een oude Vespa uit 1964 en liet die opknappen bij een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is. Eind mei vertrok hij.

"Ik heb al meer dan 3.500 kilometer gemaakt. Ik zit nu aan de westkust", vertelt Laurens aan EditieNL. Marseille, Nice, Pisa, Milaan, Verona, Florence, het is een greep uit de plaatsen waar hij al is geweest. "Ik heb een paar plekken die ik echt wil bezoeken, maar ik bepaal zelf wanneer ik waarheen rijd."

Nederlander
Lees ook:
Nederlander (19) krijgt fikse boete voor scooterritje in Venetië

Slapen doet hij in hotels en hostels, of soms zelfs op het strand. Vervelen doet het na ruim een maand nog steeds niet. "In Nederland is iedereen altijd maar bezig, maar alle Italianen nemen de tijd voor je en ze vinden het mooi dat je op een Italiaanse Vespa aan het reizen bent. Ze nodigen je uit voor feestjes, je mag bij ze blijven slapen... je leert zoveel nieuwe mensen kennen."

'You're famous'

Het is een van de mensen die hij leerde kennen die hem afgelopen week een foto stuurt van een Italiaanse krant en de tekst 'You're famous, welcome in Italy'. Het artikel gaat over zijn tripje naar Venetië van vorige week, waar hij met zijn Vespa door de binnenstad reed. Dat mag niet en dat staat breed uitgemeten in de Italiaanse pers. "Het stond in elke krant in Italië." In de artikelen staat dat de bestuurder van de Vespa geïdentificeerd is als een 19-jarige Nederlander en dat hij een boete en een gebiedsverbod kan verwachten.

Het is allemaal wat uit zijn verband getrokken, vindt Laurens zelf. "Ik was nog nooit in Venetië geweest. Ik had mijn navigatie op fietser gezet, en toen ben ik 100 meter de stad ingereden", vertelt hij over het voorval. "In de krant staat dat ik heel snel reed, maar ik ging heel langzaam, dat zie je ook op de filmpjes."

Na honderd meter zegt een inwoner tegen hem dat je er niet mag rijden en draait hij alweer om. "Het is niet netjes dat ik niet wist dat het niet mocht - maar ik wist het niet", zegt hij. Zelfs de burgemeester en de lokale politiechef reageren op het incident. "Ik heb er zelf niks over gehoord. Ik heb geen agent gezien of gesproken."

Fikse boete

Over een boete weet hij dus zelf ook nog niks, maar hij verwacht die wel te krijgen. "Ze weten wel echt wie ik ben", zegt Laurens, wijzend op de gegevens die de politie over hem bekend heeft gemaakt. "Ik wacht af tot de boete en het verbod op de mat liggen. Ik vind het heel veel geld, het gaat om 600 euro, maar iedereen heeft me erover gekalmeerd. 'Je bent in heel Italië beroemd geworden, neem die boete voor lief', zeggen ze."

Een terugkeer naar Venetië zit er dus voorlopig niet in, al weet hij niet hoe lang zo'n verbod gaat gelden. Gelukkig voor Laurens zijn er nog genoeg andere plekken waar hij naartoe wil, zoals Rome, Napels en Amalfi. "Ik ga via wat omwegen terug naar Nederland, ik verwacht 10 augustus terug te zijn."