EK vrouwenvoetbal

Leeuwinnen verdedigen EK-titel, maar de oranjegekte moet nog losbarsten

05 juli 2022 13:39
Oranjefans bij een wedstrijd van de Leeuwinnen Beeld © ANP

Vijf jaar geleden kregen de Oranje voetbalvrouwen heel Nederland aan het juichen door in eigen land beslag te leggen op de Europese titel. Nu staan ze voor de lastige opgave om in Engeland hun Europese titel te verdedigen, tijdens het EK dat morgen begint. Loopt Nederland eigenlijk al een beetje warm voor de oranjegekte? "Ik denk dat mensen altijd naar het wij-gevoel snakken."

Mede door de successen van de Oranje vrouwen zit het vrouwenvoetbal al jaren in de lift. Zo zag een recordaantal van 5,5 miljoen Nederlanders hoe de vrouwen in 2019 de WK-finale verloren van de Verenigde Staten. Dit blijft nog wel iets achter bij het record van de mannen uit 2014, toen 9,1 miljoen Nederlanders keken naar de halve finale op het WK tegen Argentinië.

"Het kruipt echt naar elkaar toe", zegt sportmarketeer Sander Mallie. "Er is niet alleen in Nederland meer aandacht voor het vrouwenvoetbal, dat is overal zo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beloning Leeuwinnen gelijkgetrokken met mannen: ‘Nieuwe auto? Misschien een nieuwe fiets’

Hierin hebben ook de resultaten een belangrijke rol gespeeld, zegt Mallie. "We hebben de afgelopen jaren veel mijlpalen gezien zoals de Klassieker tussen de vrouwen van Feyenoord en Ajax in de Kuip en de successen van de Leeuwinnen. Hoewel we er inmiddels aan gewend zijn, is dat nog steeds heel erg bijzonder."

Volle stadions

Ook Annemarie Postma, schrijver van het boek Oranje Leeuwinnen ziet dat het vrouwenvoetbal enorm in populariteit gegroeid is. "Het EK was natuurlijk in Nederland. Dat was fantastisch. De stadions zaten vol en Nederland won het toernooi uiteindelijk. Op het WK haalden ze vervolgens de finale en ook dat was fantastisch."

Postma ziet hiernaast dat er ook voor de sporters zelf veel is verandert de laatste jaren. "Miedema en Martens zijn echt twee wereldsterren. Ze zijn wereldwijd bekend en worden op heel veel plekken herkend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugblik Leeuwinnen : 'Trots, maar ook blij om thuis te zijn'

Ook het gelijktrekken van de wedstrijdpremies voor het Nederlandse mannen- en vrouwenelftal heeft hier volgens Postma aan bijgedragen. "Het vrouwenvoetbal is een jonge sport. Dat soort zaken helpen enorm om deze jonge sport nóg populairder te maken."

Favorieten

Maar juist die resultaten vallen op dit moment eigenlijk een beetje tegen. De Leeuwinnen zullen deze zomer dan ook niet als favorieten voor de eindprijs gelden wanneer zij woensdag hun avontuur beginnen tegen Zweden.

"Het is afwachten hoe de Oranje Leeuwinnen er voor staan. De afgelopen periode hebben ze niet fantastisch gepresteerd en een heleboel andere landen hebben zich ontwikkeld. Het thuisland Engeland is bijvoorbeeld echt de favoriet", zegt Postma. "Maar iedereen weet dat je Nederland nooit moet uitsluiten."

Langzaam op gang

Mede door de tegenvallende prestaties merkt Postma dat de EK-stemming nog niet helemaal is losgebarsten in Nederland. "Ik heb het idee dat het nu net iets anders wordt beleefd in Nederland dan tijdens de afgelopen toernooien. Het komt allemaal net iets trager op gang en men leeft echt iets anders naar het toernooi toe."

Ongeacht de resultaten verwacht Mallie dat het met het oranjegevoel uiteindelijk toch wel goed zal komen deze zomer. "Ik denk dat mensen altijd naar het wij-gevoel snakken. Dat zal tijdens het EK voetbal voor vrouwen niet anders zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore