Ga naar de inhoud
Boerenzakdoek

Rode zakdoek symbool van protesten: 'Laat zien dat je boer steunt'

Veehouder Stefan Mulder deelde zakdoeken uit op Concert at Sea Beeld © EditieNL

De rode zakdoek duikt overal op: boeren dragen er een tijdens protesten, solidaire vrachtwagenchauffeurs hebben er een aan hun spiegel hangen en zelfs tijdens Concert at Sea was de zakdoek overal in het publiek te zien. "Het is een mooi symbool om te laten zien dat je de boer steunt."

Melkveehouder Stefan Mulder is de boer die ervoor zorgde dat het publiek van Concert at Sea veranderde in een rode zee. Hij deelde afgelopen weekend zakdoeken uit op het festival. "Het was bedoeld als ludieke actie om aandacht te vragen voor de boer", zegt hij tegen EditieNL. "En het was een succes: we hadden er achtduizend bij ons en die waren we zo kwijt."

Het waren niet alleen boeren die er eentje wilde dragen. "Mensen zien overal de prijzen stijgen, een biertje was al drie euro. Ze maken zich zorgen of voedsel nog wel betaalbaar blijft als er straks minder boeren zijn."

Boerenprotesten:
Lees ook:
Boerenprotesten: traangas ingezet in Heerenveen, noodverordening in Zwolle

De rode zakdoek is het symbool geworden van de boerenprotesten. "Het begon allemaal met boer Koos die bij het protest bij de Tweede Kamer was. Hij droeg er een bij zich en sindsdien is het groter en groter geworden."

Boerenzakdoek

Dat juist de rode zakdoek door de boer werd gedragen is niet gek. De boeren zakdoek bestaat volgens het Boerenbondmuseum al zo lang als de boeren bestaan. "Ons museum hangt vol met oude zwart-witfoto's waar boeren met die zakdoek opstaan", vertelt Ria Peters van het museum. "Hij is populair bij de boeren omdat je hem overal voor kunt gebruiken: als hoofddeksel tegen de zon, als natte zakdoek in de nek om te verkoelen of juist om warm te houden in de winter."

Peters snapt wel dat de zakdoek symbool is geworden van het protest. "Het is een mooie manier om te laten zien dat je solidair bent. Sinds kort dragen wij hem ook allemaal in het museum om te laten zien dat we de boeren steunen."

Vraag is enorm

En zij zijn niet de enigen. Vanuit het hele land is er vraag naar de rode zakdoek. Niels Jaspers van zakdoekwinkel.nl ziet de vraag naar boerenzakdoeken explosief stijgen. "Er is enorm veel vraag naar. We verkopen er veel meer dan normaal", laat hij aan EditieNL weten. "We ontvangen ook echt berichten van mensen die er speciaal een willen kopen om het boerenprotest te steunen. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ook niet bij de vorige protesten."