Ga naar de inhoud
70 jaar Madurodam

Jorinda en Tjeerd staan in Madurodam: 'Komt er niet zomaar in'   

Tjeerd en Jorinda Beeld © EditieNL

Groot feest voor de inwoners het kleinste stadje van Nederland. Madurodam bestaat dit weekend 70 jaar. Het miniatuurpark telt 65 duizend Madurodammertjes. En Tjeerd en Jorinda zijn er twee van. 'Als kind kon ik er al uren staan te kijken.'

Wekelijks krijgt de directeur van Madurodam wel het verzoek of er iets in het park kan komen te staan. "Wij vragen altijd wat het betekent voor het grote verhaal van Nederland", legt directeur Sander Gielen uit aan EditieNL. "Want dat is het verhaal wat wij vertellen. Dat iemand bijzondere gevoelens bij een bepaald gebouw krijgt is voor ons niet genoeg om het in het park te zetten."

En dat geld ook voor de inwoners van het park. De 65 duizend miniatuurpoppetjes spelen een grote rol van betekenis. Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen, presentatoren van Omroep West, staan wél in het park.

"Madurodam is ingegaan op het verzoek van Omroep West om mij te verrassen", zegt Spoor tegen EditieNL. "Omdat ik hier en ook al een tijd samen met Jorinda radio in de regio maak en ze vonden dat we daarom wel een plekje verdienden in dit Haagse park."

DI-RECT
Lees ook:
DI-RECT geeft bevrijdingsconcert vanuit Madurodam

Heel bijzonder voor hem. "Als klein jongetje kwam ik al veel in Madurodam, ik kon er uren staan te  kijken. En ik hou veel van treinen en trams en daarom hebben ze mijn poppetje bij een spoorweg neergezet. Ik heb natuurlijk mijn achternaam ook mee."

Scan

De presentatoren zijn precies nagemaakt. "Er is een scan van ons gemaakt - volgens mij maakt die scan wel tweehonderd foto's om ieder detail van je vast te leggen. En vervolgens wordt ieder detail geschilderd."

Het tweetal wordt vaak herkend. "Het leuke is dat we veel reacties van luisteraars krijgen die in Madurodam met ons op de foto gaan en dit vervolgens weer opsturen. Het is heel bijzonder, vooral omdat het niet vaak voorkomt dat iemand een miniatuurversie van zichzelf krijgt in het park."