Ga naar de inhoud
Klopt de uitspraak?

Geen boer, geen voer? 'Vooral het buitenland gaat er last van hebben'

Beeld © ANP foto

Boeren willen aanstaande maandag distributiecentra van supermarkten blokkeren. Ze willen hiermee benadrukken dat zonder de Nederlandse boer de schappen leeg blijven. Maar is dat ook echt zo? Als de boeren door de stikstofmaatregelen minder kunnen produceren gaan wij daar dan wat van merken? 'Het heeft vooral gevolgen voor het buitenland.'

No farmers, no Food. Je hebt deze leus vast al eens voorbij zien komen bij de boerenprotesten. Maar in hoeverre is dat waar? Raken onze schappen leeg als een deel van de boerenbedrijven wegvalt door de stikstofmaatregelen?

Blokkades
Lees ook:
Blokkades en tractoren maandag niet getolereerd bij Schiphol: 'Direct ingrijpen'

"In Nederland produceren we heel veel landbouwproducten, die we vervolgens exporteren", legt Roel Jongeneer, docent landbouwbeleid van de Wageningen University uit aan EditieNL. "Als de Nederlandse productie van landbouw zou krimpen door de stikstofmaatregelen dan heeft dat vooral gevolgen voor het buitenland."

Exporteren

Het is volgens hem moeilijk te zeggen hoe afhankelijk we zijn van onze eigen boeren. "We exporteren veel, bijvoorbeeld 60 procent van onze zuivel gaat naar het buitenland, en 70 procent van het vlees. Maar we importeren tegelijkertijd ook veel vlees omdat dat weer voordeliger is voor de Nederlandse consument."

"Het maakt de Nederlandse consument niet zoveel uit waar het vlees vandaan komt, als het maar betaalbaar is. In landen als Frankrijk is dat anders. Daar vindt men het heel belangrijk dat het vlees uit Frankrijk komt."

'Luidruchtige
Lees ook:
'Luidruchtige minderheid verpest onze beeldvorming van de boeren'

Toch is het volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) te gemakkelijk gedacht om dan maar minder vlees te produceren. "Varkensvlees wordt veruit het meest geëxporteerd", legt hij aan EditieNL uit. "Maar je moet je voorstellen dat van één varken wel veertig producten worden gemaakt."

De karbonade belandt misschien wel in onze supermarkt. "Maar de oren vinden wij niet lekker, die gaan naar China want die zijn daar een delicatesse. Daar kunnen we producten afzetten die we in Nederland of Europa niet kwijt kunnen."

Goed in fokken

Daarnaast zijn we in Nederland ook gewoon erg goed in het produceren van vlees. "We zijn heel efficiënt ingericht: we kunnen op betrekkelijk kleine oppervlakte varkens houden, en we hebben heel veel vakkennis ervan." Daarnaast is er volgens hem ook een optimale voerindustrie en zijn we goed in het fokken van dieren. "Varkenshouders kunnen varkens afleveren van hele goede kwaliteit bij de varkensslachterijen. We leveren continu goede kwaliteit."

De uitspraak: 'Geen boer, geen voer' lijkt dus voor Nederland niet helemaal op te gaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek Spelen Nederlandse boeren een belangrijke rol in de voedselvoorziening maar zal bij de krimp ervan vooral het buitenland er last van hebben.