Heesch

Speeltuin dicht vanwege darmbacterie in zand: 'Kinderen zijn er ziek van'

30 juni 2022 18:11 Aangepast: 30 juni 2022 18:55
Buurtbewoners Mèlanie, Wess en Nikki Beeld © EditieNL

In het Brabantse Heesch is een speeltuin gesloten omdat spelende kinderen er ziek van werden. Uit onderzoek blijkt dat het zand besmet is met een darmbacterie. Hoe vaak moet je een zandbak schoonmaken?

Verschillende kinderen in de buurt zouden na het spelen ziek zijn geworden. Zij zouden onder andere last hebben gehad van uitslag, ontstoken ogen en diarree. Ook Wess voelde zich niet goed na het spelen in de speeltuin. "Hij had last van buikpijn en ontstoken plekjes op zijn huid", vertelt zijn moeder Mèlanie aan EditieNL.

Vies zand

Omwonenden begonnen te vermoeden dat de kinderen ziek waren geworden door het zand in de speeltuin. Dat zou erg vies zijn, zegt bewoner Nikki. "Ik woon hier al 24 jaar en het zand is nooit vervangen. Katten, honden en vogels poepen erin. Dus nee, inmiddels is het niet meer geschikt om in te spelen."  

In de speeltuin ligt zogenoemd valzand In de speeltuin ligt zogenoemd valzand

Volgens de gemeente Bernheze doen zij elke maand een controle waarbij uitwerpselen, verontreinigd zand, onkruid en zwerfafval worden verwijderd. De buurtbewoners geloven dat niet. "Wij hebben hier nog nooit iemand gezien", zeggen zowel Nikki als Mèlanie.

Type zand

Bovendien maken de bewoners zich zorgen om het type zand dat er ligt. Het gaat om valzand, bedoeld als demping onder speeltoestellen. "Dat lijkt me niet bedoeld om in te spelen", aldus Mèlanie.

Valzand vs. speelzand

Valzand is niet kleverig en laat veel water door, zodat er geen plassen ontstaan. "Daarom is het zo geschikt voor onder speeltoestellen", weet Stephan Mantel van het Wereldbodemmuseum. Speelzand moet daarentegen zacht zijn. "Maar je moet er wel een zandgebakje van kunnen maken, dus het is ook kleverig." 

Volgens bodemmicrobioloog Paula Harkes is valzand niet per se minder geschikt om in te spelen dan speelzand. "In elke grondsoort zitten bacteriën. Dat is in principe niet erg omdat ze mooi in balans zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reuzenberenklauw naast fietspaden en speeltuinen, Livinio (8) zit onder de blaren

Maar ze kunnen wel uit balans raken wanneer het zand niet regelmatig wordt gefilterd of vervangen. "Het is al genoeg om een keer per jaar het zand te filteren. Dan alles wat er niet in thuishoort, zoals kattenpoep, takken en andere troep, eruit gehaald worden."

Als dat niet gebeurt, is het niet gek dat de kinderen ziek worden nadat ze in de speeltuin hebben gespeeld, vindt Harkes. "Als je alle viezigheid jaren laat zitten, kan er onder de juiste omstandigheden een ziekmakende bacterie groeien. Als een kind na het spelen dan lekker een boterham eet zonder zijn handen te wassen, kan hij een te grote hoeveelheid van die bacterie binnenkrijgen en ziek worden."

Speeltuin gesloten

Afgelopen mei heeft de gemeente de bodem laten onderzoeken. Daarbij werd een darmbacterie aangetroffen. De speeltuin is nu tijdelijk gesloten en het zand wordt vervangen.

Een woordvoerder laat weten dat er een steekproef gepland staat in de hele omgeving. "Als we het resultaat hebben gaan we beoordelen of op nog meer speelterreinen het zand gaan vervangen." 

De speeltuin is momenteel gesloten De speeltuin is momenteel gesloten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore