Ga naar de inhoud
Afstudeerproject

Erwin giet Zeeuwse klederdracht in drag-jasje: 'Gesprek op gang brengen'

Erwin in zijn zelfgemaakte outfit Beeld © Nora Fawzia Taher

Erwin is Zeeuws, homoseksueel en drag. Een combinatie die voor hem niet altijd makkelijk is geweest. Om het gesprek over LHBTIQ+ op gang te brengen heeft hij als afstudeerproject twee drag-jurken ontworpen volgens Zeeuwse klederdracht. "Sommige mensen noemen het verkrachting van de cultuur."

Erwin Izaäk Joziasse heeft twee donkerblauwe jurken gemaakt: een van satijn en een met pailletten. "Ik heb er een hedendaagse draai aan gegeven, maar de traditionele dracht is nog intact", vertelt de 22-jarige student grafische vormgeving aan EditieNL. Ook de pruik heeft hij zelf ontworpen.

Traditionele werkwijze

Hij heeft hulp gehad van zijn eigen oma. "Ze moest in het begin even wennen aan het idee, maar was al gauw enthousiast. We zijn samen oude fotoalbums ingedoken en hebben aan de keukentafel met de hand deze jurken gemaakt, exact zoals de jurken van mijn overgrootmoeders. Ik vond het heel mooi om dit met mijn oma te kunnen doen."

Met zijn project wil Erwin niet alleen opkomen voor drags, maar voor de hele LHBTIQ-gemeenschap in Zeeland. "Ik ben opgegroeid in Koudekerke, een protestants dorp dat onderdeel is van de Biblebelt. Daar hebben mensen nogal een mening over dit onderwerp. Je hebt daar heel erg: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

SCP:
Lees ook:
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert

Daar heeft hij het zelf als jongere moeilijk mee gehad. "In mijn kerk was homoseksualiteit wel geaccepteerd, maar er werd niet over gesproken. Het was niet zichtbaar. Ik heb het geluk dat mijn ouders open zijn, maar op de middelbare school werd ik wel gepest. Als je kleding draagt die niet binnen de norm past, val je op. Dan kijken mensen je echt aan. Ik heb me vaak terughoudender gekleed dan ik eigenlijk wilde."

Reacties op project

Tot nu toe krijgt hij vooral positieve reacties op zijn project, maar niet alle Zeeuwen zijn voorstander van zijn ontwerpen. "Sommigen noemen het verkrachting van de Zeeuwse cultuur. Maar goed, ik ben me ervan bewust dat ik hiermee dat soort reacties uitlok. Bovendien zijn dat precies de mensen waar ik het voor doe. Zij zijn degenen die wakker geschud moeten worden."

Inmiddels woont Erwin zelf in Arnhem. "Voorlopig zit ik daar goed, het is een fijne plek om mezelf te kunnen ontwikkelen." Toch ziet hij zichzelf in de toekomst teruggaan naar Zeeland. "Daar woont mijn familie en daar ligt mijn hart. Als ik er ben voelt het nog altijd als thuiskomen."

LHBTIQ+ in Zeeland

COC Zeeland zegt dat er in de provincie zeker nog werk aan de winkel is. "Er is nog veel te doen, maar dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven", zegt voorzitter Ruud van Engelen tegen EditieNL. "Zeeland is onderdeel van de Biblebelt en de christelijke partijen hebben hier behoorlijk wat invloed."

Tegelijkertijd is er wel aandacht voor. "Ik zit zelf ook in de lokale politiek en ik voel me er wel gesteund. Ik ben juist op de lijst gekomen omdat gelijkheid hoog in het vaandel staat bij de VVD." Stapje voor stapje wordt er vooruitgang geboekt. "Zo krijgt Goes volgend jaar voor het eerst een roze zaterdag en is er een regenboogakkoord getekend. Zichtbaarheid is heel erg belangrijk."