Ga naar de inhoud
Slow televisie

Geert filmt zijn fietstochtjes door Utrecht en is populair: 'Heel herkenbaar'

Geert van der Wilt (Links) fietst door Utrecht met verslaggever Gerben Kamphorst Beeld © EditieNL

Meer dan 200.000 keer werd zijn filmpje bekeken waarin hij een simpel rondje fietst door de binnenstad van Utrecht. De Utrechtse Geert van der Wilt, of ook wel De Filmende Fietser, filmt en deelt zo'n drie keer per week zijn fietsroute door het centrum van de stad. Niet heel bijzonder, zou je denken. Toch worden zijn filmpjes ook internationaal veelvuldig bekeken.

Een rondje door de fietsenstalling van Utrecht Centraal, de gezellige straatjes in de binnenstad, vaststaand verkeer, de Domtoren en fluitende fietsers: je ziet het allemaal voorbijkomen in de filmpjes van Van der Wilt.

Het begon allemaal een jaar geleden toen hij op Twitter deelde hoe hij langs de Oudegracht fietste, met op de achtergrond het carillon van de Domtoren. "Stadsie hoor", schreef hij erbij. Zijn video kreeg veel bekijks en ook internationaal werd de tweet gedeeld.

'Zo kan het ook'

"De GoPro die ik een tijdje geleden had gekocht voor een wandelvakantie lag thuis te verstoffen. Dat vond ik zonde", vertelt Van der Wilt aan EditieNL. "Toen ik in Utrecht ging werken fietste ik nog meer door de stad dan voorheen en ik zag dat dit soort filmpjes het goed deden." Dus klikte hij zijn camera vast op zijn stuur en ging steeds vaker zijn route filmen.

Nadat hij een aanbod kreeg voor een samenwerkingsopdracht, besloot De Filmende Fietser het professioneel aan te pakken. Hij bedacht zijn naam, maakte een website aan en ontwierp een logo.

Geen
Lees ook:
Geen fan van snel fietsen? Op het NK Slowbiking wint de langzaamste

Van der Wilt denkt dat hij zijn succes te danken heeft aan de laagdrempeligheid van zijn filmpjes. "Er zit niks achter de video's, zoals reclame. Ook zijn de beelden heel herkenbaar voor Utrechters of mensen die ooit in Utrecht gewoond hebben." Buitenlandse politici reageren ook regelmatig op zijn video's, meent hij. "Die zeggen dan: 'Zo kan het ook'."

Fantaseren

De fietsfilmpjes vallen onder het genre 'slow televisie'. Daarbij wordt een rustige activiteit gedeeld in een video. "Bijvoorbeeld een machinist die de spoorweg filmt, een mountainbiker die zijn route aflegt, iemand die aan het werk is op zijn graafmachine of een rondje door de stad fietst", zegt Sander Nieuwenhuijsen, expert in slowtv, tegen EditieNL.

'Van
Lees ook:
'Van een oud vrouwtje geweest': hier moet je op letten als je een gebruikte e-bike koopt

Wat slowtv zo populair maakt is dat het beeld niet gemonteerd is, waardoor het in contrast staat met video's op bijvoorbeeld TikTok en Instagram, zegt Nieuwenhuijsen. "De filmpjes op sociale media gaan extreem snel, maar hierbij heb je de tijd om te fantaseren. Je denkt: misschien komt er wel een fietser van rechts." Het gaat daarbij vooral om de rust die je ervaart bij een filmpje. "Want spannender dan dat wordt het niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore