Moeten we nog wel spreken over 'de boeren' als het gaat om de demonstraties en protesten tegen het stikstofbeleid? Volgens hoogleraar rurale sociologie Han Wiskerke zijn het waarschijnlijk vooral veehouders die voorop op de barricade staan en de meeste onrust veroorzaken. "Er is een groot verschil tussen de boeren die vredig protesteren en de boeren die brand stichten, maar zij worden nu gezien als één groep."
De protestacties van de boeren worden dan ook niet door alle boeren gewaardeerd. Zo neemt voorzitter Sjaak van der Tak van de Land- en Tuinbouworganisatie, de grootste boerenorganisatie van Nederland, afstand van de heftige acties van de boeren van de afgelopen twee dagen. Hij is bang dat de boeren het draagvlak onder de bevolking op deze manier kwijtraken.
"De goede lijden onder de kwaden", zegt reputatiedeskundige Paul Stamsnijder tegen EditieNL. "Er gaat heel veel aandacht uit naar de protesterende boeren die blokkades veroorzaken en mensen bedreigen. Dat is slechts een luidruchtige minderheid, maar die heeft wel veel invloed op onze beeldvorming over de boeren en verpest die misschien zelfs."
Consequenties voor allen
Volgens Stamsnijder hebben we nog een heel traditioneel beeld bij de boeren in ons land: "Het iconische beeld van de boer die zorgt voor zijn vee en land en zorgt voor eten op onze borden." Dat beeld zal niet van de ene op de andere dag veranderen, denkt hij. "Maar inmiddels zien we steeds meer redelijke en onredelijke boeren."

De protesten zouden de boeren het imago geven dat er niet met hen te praten valt en dat ze zich tegen de samenleving willen keren, zegt de reputatiedeskundige. "Een kleine groep is erg vocaal en agressief. Dat heeft consequenties voor alle boeren."
Veehouders
Het is lastig om 'de boeren' over een kam te scheren. De groep is te divers daarvoor, denkt hoogleraar rurale sociologie Han Wiskerke. "Er is natuurlijk een groot verschil tussen de boeren die niks doen of vredig protesteren en de boeren die brand stichten. Maar zij worden nu gezien als één groep."
Verschillende soorten boeren
Nederland kent negentien boerensectoren. Zo zijn er veehouderijen met varkens, koeien en kippen, maar kennen we ook paarden- en konijnenhouders. Ook zijn er boeren die boomkwekerijen hebben en bollen telen.
Daarnaast is er de multifunctionele landbouw. Daar wordt het boeren gecombineerd met bijvoorbeeld een boerderijwinkel of camping.
Een oplossing zou zijn om de groep die de extremere protestacties bijwoont en uitvoert een andere naam te geven. Maar welke dat dan moet zijn, is niet makkelijk te bepalen. "Voor veehouders zijn de maatregelen veel ingrijpender dan voor akkerbouwers. Dus het zou niet vreemd zijn als protesten uit die hoek komen", zegt Wiskerke.
Protestboeren
Maar ook binnen de groep veehouders bestaan te veel verschillen, denkt hij. "Zou het woord 'protestboeren' misschien een alternatief zijn?', vraagt Wiskerke zich hardop af. Maar ook als je op die groep inzoomt, is er te veel diversiteit onderling, meent hij. "De beste oplossing is om bij de berichtgeving rondom de protesten duidelijk te maken dat niet alle boeren deze vorm van actievoeren ondersteunen."