Boerenprotesten

Wanneer reageer je als premier? 'Hij moet wel ingrijpen'

28 juni 2022 16:27
Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid gaven een verklaring over de boerenprotesten Beeld © ANP

"De gevaarlijke situaties die ontstaan door boerenprotesten zijn onacceptabel", zei premier Mark Rutte vandaag in een verklaring. Samen met minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid gaf hij een toesprak waarin hij reageerde op boerenprotesten. Het is de eerste keer dat hij zich hierover uitlaat. "Als hij eerder had gereageerd, had hij meer sympathie kunnen tonen", denkt communicatie-expert Lars Duursma.

In zijn verklaring benadrukt Rutte dat de stikstofmaatregelen ingrijpend maar noodzakelijk zijn en moedigt boeren aan te demonsteren als ze het er niet mee eens zijn. "Maar het intimideren van bestuurders en inrijden op politieauto's, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan, verhoudt zich niet tot het demonstratierecht."

Ongeregeldheden 

Rutte reageerde dus vandaag voor het eerst, wat niet de eerste dag van deze protesten was. Het is voor een premier lastig te bepalen wanneer het beste moment is om ergens op te reageren. "Wanneer meng je je erin? Rutte wilt geen moreel leider zijn, maar vrijheid uitstralen", zegt communicatiedeskundige Julia Wouters tegen EditieNL. "Hij aarzelt vaak om op te treden, maar een minister uit zijn eigen ministerie wordt bedreigd, dus hij moet wel ingrijpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte tegen boeren: gevaar veroorzaken niet acceptabel

Volgens communicatie-expert Lars Duursma is de strategie van Rutte normaalgesproken een probleem bij de betreffende minister te houden, tot het niet meer anders kan. "De onrust in de samenleving is nu zo groot dat hij duidelijk moeten maken waar de grens ligt."

Maar inhoudelijk laat de premier weinig los over de stikstofproblematiek, valt Duursma op. "Hij reageert puur op de ongeregeldheden rondom de protesten. Dat hij de verklaring samen met de minister van Justitie en Veiligheid deed, maakt dat ook duidelijk."

Sympathie 

Eerder heeft Rutte zich nog niet uitgelaten of bemoeid met de stikstofproblematiek en de boeren. Volgens de communicatie-expert had het geen slecht idee geweest dat wel te doen. "Hij had bijvoorbeeld bij de boeren of protesten langs kunnen gaan om een gesprek aan te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vreesde voor eigen veiligheid bij protest huis minister

Ook zou hij daarmee de boodschap overbrengen dat hij de kwestie serieus neemt. "Als hij eerder had gereageerd, had hij meer sympathie en een luisterend oor kunnen bieden. Maar hij wil zichzelf er niet in betrekken, omdat dat de kans dat hij erop afgerekend wordt groter maakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore