Ga naar de inhoud
Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

'Verbod op rondrijden met koevoet': aantal regels in gemeentes neemt toe

In Alkmaar is het verboden om met 'inbrekersgereedschap' zoals schroevendraaiers en een koevoet rond te rijden Beeld © EditieNL

In verschillende gemeentes in Noord-Holland lijken de gemeentelijke wetboeken alsmaar dikker te worden. Dat komt vooral doordat er meer regels bijkomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En dat kan problematisch zijn. "Het risico is dat de regels willekeurig worden, waardoor je misschien onterecht gestraft wordt."

De APV's van gemeentes in Noord-Holland tellen steeds meer bladzijden, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Lokale politici zien dat er dingen misgaan in de stad en willen daartegen optreden. Daarom maken ze nieuwe regels, vertelt Geerten Boogaard, bijzonder hoogleraar decentrale overheden. "Zonder een basis kun je niet optreden tegen bepaald gedrag. Die basis leggen ze dan in de vorm van een regel in de APV", legt hij uit aan EditieNL.

Meer woorden

Voor het onderzoek werd gekeken in hoeverre het woordenaantal van de APV in verschillende gemeentes tussen 2010 en 2022 is veranderd. Zo bleek dat de inwoners van Amsterdam er in twaalf jaar tijd 3000 woorden bij hebben gekregen. Het wetboek bestaat daar inmiddels uit 21.895 woorden. In de kleinere gemeente Uitgeest steeg het aantal zelfs met 5000 woorden tot 16.713.

Die regels kunnen bijvoorbeeld gaan over het organiseren van evenementen, maar ook over lachgasgebruik en het voeren van vogels. "Het Nederlandse strafrecht geeft niet altijd genoeg handvatten voor handhaving. Zo verbiedt het strafrecht inbraak, maar als je een persoon met inbraakspullen en een bivakmuts in z'n auto aanhoudt, dan kan je die niet veroordelen. Daarom hebben veel gemeentes een verbod op het vervoeren van inbraakspullen toegevoegd aan de APV."

Breed en willekeurig

Maar er zitten ook haken en ogen aan dit soort regels. "Als jij 's avonds met een schroevendraaier en een koevoet naar een vriend rijdt om iets te repareren, kan je ook aangezien worden voor inbreker. Soms worden er zoveel omliggende factoren verboden dat het hele brede bepalingen worden. Bovendien kunnen ze heel willekeurig zijn, waardoor je misschien onterecht gestraft wordt."

Eendjes voeren
Lees ook:
Eendjes voeren vanaf deze zomer verboden in Rotterdam

Minder regels

In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon zijn juist een hoop APV-bepalingen verdwenen. "In 2015 hebben we 70 procent geschrapt", vertelt gemeenteraadslid Lars Ruiter aan EditieNL. "Er zijn sindsdien maar een paar regels teruggekomen, zoals een verbod op wildplassen. Dat is niet zozeer gedaan om daar streng op te handhaven, maar zodat er wel gehandhaafd kán worden als er iemand tijdens de kermis tegen een schutting aan staat te plassen."

Opmerkelijke regels

Sommige gemeentes hebben opmerkelijke regels opgenomen in hun APV. Zo is het in Zandvoort verboden om met een autoband de zee in te gaan. In Deventer is het niet toegestaan om voor en na de sinterklaasintocht verkleed als Sinterklaas in de openbare ruimte te verschijnen. Of neem Urk: daar bepaalt de gemeente de stijgings- en landingstijden voor de duiven van duivenhouders. En in Zoetermeer is het verboden om met een verrekijker iemand in een gebouw, woonwagen of woonschip te bespieden.

Veel geschrapte regels spraken eigenlijk al zichzelf, zegt Ruiter. "Het gaat om dingen zoals een vergunning aanvragen als je ijs wilt verkopen langs de weg. Het is hier heel dunbevolkt, dus veel is overbodig." De bedoeling is dat mensen elkaar op aanspreken als zij zich niet gedragen volgens de normen en waarden. "Een soort van sociale controle. In een plattelandsgemeente kan dat prima."

Tot nu toe gaat het volgens Ruiter hartstikke goed in de gemeente. "Wij zijn het bewijs dat je ook met minder regels gewoon prima met elkaar kunt samenleven."