'Heilig gras'

Een stuk gras van Feyenoord in ruil voor een tegel: 'Stukje trots van de club in de tuin'

24 juni 2022 16:33
De grasmat van de Kuip die vervangen wordt Beeld © Rotterdams WeerWoord

Wie altijd al een stuk gras uit de Kuip wilde hebben, heeft geluk. De Kuip gaat stukken van de grasmat weggeven om het NK Tegelwippen een steuntje in de rug te geven. Het enige wat je ervoor moet doen is een tegel uit je tuin halen en inleveren.

Het is de grasmat waarop Feyenoord de halve finale van de Conference League won en Memphis Depay het winnende doelpunt scoorde tegen Wales met het Nederlands Elftal. Deze wordt volgende week vervangen. Van de oude wordt ongeveer honderd vierkante meter apart gehouden en verdeeld in 175 stukken.

Rotterdams WeerWoord, de organisatie achter de actie, denkt hiermee een hoop supporters blij te maken. "Dit is natuurlijk een stukje van hét toneel waarop Feyenoord wedstrijden heeft gespeeld en gewonnen", vertelt persvoorlichter Simone Rentmeester. "Voor supporters is dat een stukje trots van hun club. Hoe mooi is het dan om zoiets in je tuin te hebben?"

'Heilig gras'

Maar het is niet alleen voor de sier en het clubgevoel dat 175 supporters een stuk van de grasmat kunnen bemachtigen. De actie is namelijk opgezet om een bijdrage te leveren aan het NK Tegelwippen. Dat is een competitie tussen gemeenten in Nederland waarbij de gemeente die de meeste tegels heeft vervangen voor groen, wint.

"Daarom is het de bedoeling dat je een of meerdere tegels uit je tuin haalt om ruimte te maken voor het heilige gras. Die tegels kun je inleveren wanneer je het stukje van de grasmat komt ophalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stenen eruit en planten erin: NK Tegelwippen zorgt voor groenere tuinen

De competitie wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De eerste editie heeft Rotterdam al gewonnen en de gemeente is nu met ruim 40.000 gewipte tegels weer goed op weg. "Maar we streven dit jaar naar de 150.000 tegels. We hopen zo meer aandacht te vragen voor de competitie, want we kunnen wel wat meer groen in de stad gebruiken", zegt Rentmeester.

Gezondheid en biodiversiteit

Veel steden, en met name de grotere steden, zijn volgens Rotterdams WeerWoord te grijs en betegeld. Daardoor kan het in de stad een paar graden warmer worden, kan de regen minder goed weglopen en stromen riolen over. "Groen is beter voor onze gezondheid en biodiversiteit. Daar willen we mensen over laten nadenken", vertelt Rentmeerster. "Al haal je maar één tegel uit de tuin, ben je er wel bewust mee bezig. Dat is ons doel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildcamera in tuin om biodiversiteit te vergroten: 'Weg met de tegeltuin'

De actie met het kuipgras is gisteravond online gekomen, maar er zijn nu al honderden aanmeldingen binnen van supporters die hopen een stukje te bemachtigen. Zondagavond worden 175 mensen uitgeloot die vervolgens woensdag een stuk kuipgras kunnen ophalen in ruil voor een tegel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore