Dag van de Urgentie

Grootouders op de barricade voor het milieu: 'Doen het voor de jongere generatie'

24 juni 2022 12:52 Aangepast: 16 augustus 2022 15:25
Demonstratie van Grootouders voor het Klimaat in Den Haag Beeld © EditieNL

Het lijken niet meer alleen de jongeren te zijn die zich zorgen maken om het klimaat. Ook ouderen laten steeds meer van zich horen. Zo heeft een aantal zich verenigd in de beweging Grootouders voor het Klimaat, die vandaag demonstreert in Den Haag. "Wij overleven de hittegolven nog wel. We komen in actie voor de jongeren, omdat zij de dupe zijn."

De zorgen om het klimaat worden breed gedeeld, merkt Marlies Gommers van Grootouders voor het Klimaat op. Zo denken veel mensen volgens haar nog dat het vooral de jongere generatie is die zich inzet voor het klimaat, terwijl dat al jaren niet meer zo is. "Toen we in 2015 begonnen, waren we nog maar met een klein en niet vast clubje. Nu hebben we een harde kern met actieve leden en hebben zo'n drie tot zesduizend mensen contact met ons gezocht", vertelt Gommers aan EditieNL.

Dag van de urgentie

Grootouders voor het Klimaat heeft vandaag, 24 juni, uitgeroepen tot de Dag van de Urgentie, omdat het precies zeven jaar geleden is dat Urgenda de Klimaatzaak won van de Nederlandse Staat. De Klimaatzaak is een rechtszaak die klimaatorganisatie Urgenda samen met bijna negenhonderd mede-eisers aanspande tegen de Nederlandse Staat. Daarin eiste de organisatie dat het kabinet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moest verminderen ten opzichte van 1990. In 2015 werd Urgenda gelijk van de Rechtbank Den Haag.

Ook aan de reacties van mensen in haar omgeving ziet ze dat de klimaatacties succesvol zijn voor alle generaties. "Als wij op straat zijn, steken mensen hun duimpjes omhoog naar ons. Dat zijn onder andere leeftijdsgenoten van ons, maar ook jongeren waarderen het dat wij ons laten horen."

Verantwoordelijk

Dat meer ouderen van zich willen laten horen, komt volgens haar doordat ze zich zorgen maken om de toekomst van hun kleinkinderen en toekomstige generaties. "Wij zitten in onze laatste levensfase, dus overleven de hittegolven wel. Maar we komen in actie voor jongeren, omdat zij de dupe zijn", zegt Gommers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Als we niet heel snel iets doen aan klimaat, dan is het niet meer te redden'

Daarvoor nemen de ouderen ook een deel van de verantwoordelijkheid op zich. "We voelen ons verantwoordelijk voor de wereld zoals we die achterlaten. Nu moeten we redden wat er te redden valt."

Legitieme claim

Maar ouderen hoeven niet per se bij een beweging aangesloten te zijn om actie te ondernemen, ziet Aniek Moonen, voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging. Zo zijn er veel verschillende initiatieven op zowel lokaal als nationaal niveau. "Bijvoorbeeld buurtbewoners die zich verzetten tegen de komst van een industrieterrein. Daarbij zien we dat ouderen zich ook aansluiten", vertelt Moonen aan EditieNL

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wil je iets doen aan klimaatverandering? 'Praat erover'

Aniek Moonen, voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen, voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging

Toch zal de jonge generatie aan het roer blijven als het gaat om het organiseren van de klimaatacties, denkt ze. Jongeren zouden een meer 'legitieme claim' kunnen maken over hun zorgen, omdat zij de toekomst zijn. "Hoewel de groep bij een klimaatmars heel divers is, hebben de jongeren meer zeggenschap."

Internationaal onderzoek

Ondanks dat het dus lijkt of de groep ouderen die zich uitlaat over het klimaat groter wordt, maakt de jongere generatie zich nog altijd het meeste zorgen. Zo bleek vorig jaar ook uit een grootschalig internationaal onderzoek van de universiteit van Oxford en de Verenigde Naties. 70 procent van de minderjarigen zou al inzitten over hun toekomst en het klimaat, tegenover 58 procent van de zestigplussers.

En dat is goed, zegt Moonen, want jongeren moeten zich kenbaar maken in het debat. "Maar we hebben de oudere generatie ook hard nodig. We kunnen niet wachten tot de jongeren aan de knoppen zitten. Dat duurt jaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore