Hij is blauw, heeft rode lippen en kijkt ondeugend uit zijn ogen. Los van zijn scherpe tanden ziet Huggy Wuggy er op het eerste gezicht niet direct angstaanjagend uit. Maar dat kan de knuffel voor kinderen wel zijn, waarschuwen basisscholen en Bureau Jeugd & Media. En zo zijn er wel meer fantastiefiguren die eigenlijk te eng zijn. "Zulke karakters kunnen behoorlijk veel impact hebben."
Huggy Wuggy is een karakter uit de horrorgame Poppy Playtime, bedoeld voor kinderen boven de twaalf jaar. Daarin ondergaat het figuur allerlei experimenten waardoor het een moordlustig beest wordt.
Angstaanjagend
Op platformen zoals YouTube en TikTok is Huggy Wuggy erg populair. Ook wordt hij als knuffeldier verkocht in speelgoedwinkels. Volgens meerdere basisscholen en Bureau Jeugd & Media krijgen jonge kinderen het monster daardoor te zien, terwijl hij eigenlijk te eng voor ze zou zijn.

Pedagoog Herald Hofmeijer denkt inderdaad dat jonge kinderen beter niet in aanraking met het monster kunnen komen. "Kinderen kunnen pas vanaf hun zevende de echte wereld van fictie onderscheiden. Smurfen zijn voor hen daardoor levensecht", zegt hij tegen EditieNL.
Traumatiserend
De impact van Huggy Wuggy kan daarom behoorlijk zijn. "Stel je voor dat je 's nachts in bed ligt en denkt dat er een eng monster binnen kan komen. Dat is angstaanjagend. Het zien van enge karakters in een serie of videogame kan zelfs traumatiserend zijn."
Omdat kinderen gevoelig zijn voor 'enge' karakters is het altijd een uitdaging om een geschikte slechterik te vinden, weet Annemarie Mooren, regisseur van kinderfilms- en series. "Kinderen zijn altijd op zoek naar een slecht figuur in een film, dus je hebt iemand nodig die een beetje – maar niet té – eng is."

Humor is vaak een goede manier om de balans daartussen te vinden. "Als ze een beetje klunzig, dom of gek overkomen kan dat de engheid wegnemen. Ook helpt het tonen van emoties en zwaktes."
Plaaggeest
Wat betreft het uiterlijk van de slechterik: "Als je hem eruit laat zien als de rest, kost het veel moeite om hem eng te maken. Maar een figuur als de plaaggeest uit Bassie en Adriaan is al eng door zijn looks", legt Mooren uit.
Eigenlijk was dat karakter te angstaanjagend voor kinderen, beaamt acteur Aad van Toor, die de rol van Adriaan speelde. "We merkten tijdens onze shows dat kinderen het vreselijk vonden als de plaaggeest opkwam", zegt hij tegen EditieNL. "Soms werden we 's nachts zelfs wakker gebeld omdat kinderen er niet van konden slapen."

Dat heeft er volgens Van Toor vooral mee te maken dat de plaaggeest echt alles kapot wilde maken, geen humor had en een eng masker droeg.
Per kind verschillend
Maar niet alle kinderen krijgen daar rillingen van. Het is afhankelijk van de persoonlijkheid van het kind hoe eng ze iets vinden. "Het ene kind is nu eenmaal minder angstig aangelegd dat het andere", zegt pedagoog Hofmeijer.
Hij raadt ouders wel aan om te bepalen wat een kind wel en niet kan zien, om te voorkomen dat ze 's nachts nachtmerries krijgen. Zien ze toch iets engs voorbijkomen, bespreek het dan of kijk er later samen nog eens naar. "Dan haal je het terug naar de 'gewone' wereld."