Kans op diskwalificatie

Nijmeegse Vierdaagse pakt wildpoepers harder aan: 'Ontbijt licht'

23 juni 2022 16:07 Aangepast: 23 juni 2022 16:16
Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Omwonenden zijn het spuugzat: tijdens de Nijmeegse Vierdaagse komen zij overal uitwerpselen van wandelaars tegen. Om wildplassers en -poepers aan te pakken roept Stichting De 4Daagse dit jaar een campagne in het leven. De boodschap: ontbijt licht, drink alleen het nodige en zoek het toilet op. "En als je het echt niet kunt ophouden, ruim het dan zelf op."

Verschillende gemeenten die de wandelaars passeren hebben bij de organisatie geklaagd over het grote aantal wildplassers en -poepers waar zij mee te maken krijgen. Daarom doet Stichting De 4Daagse de oproep om de grote behoefte te doen op een toilet in plaats van op straat.

Extra alertheid

De organisatie heeft een campagne in het leven geroepen om het probleem te belichten, inclusief flyers en een video. "We zijn superblij dat het evenement na twee jaar weer door kan gaan, maar we zijn wel extra alert op dit probleem", vertelt persvoorlichter Babs Rijke aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete wildplassen aanvechten zinvol? 'Het is een heterdaadje'

De stichting waarschuwt deelnemers om van tevoren niet te veel te eten. "Probeer je maaltijden een beetje te spreiden over de dag. Eet niet te veel tegelijk. Als je in kleine hoeveelheden eet, kan je lichaam het beter verbranden." Hetzelfde adviseert Rijke over drinken. "Neem af en toe een slokje in plaats van een halve liter in één keer."

Al is natuurlijk de ene dag de andere niet. "Op warme dagen zal je meer nodig hebben, dus het is wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam", benadrukt ze.

Toiletten

Verder zorgt de stichting dat er elke vijf kilometer een toilet aanwezig is. "Soms zijn de rijen lang, maar toch zou ik willen verzoeken om erin te gaan staan. Daarnaast zijn er horecagelegenheden en sportcentra waar mensen terechtkunnen. En sommige bewoners vinden het ook geen probleem als je even aanklopt."

Noodgevallen

Kun je het echt niet ophouden? Ruim je uitwerpselen dan zelf op, zo luidt het advies. "Laten liggen veroorzaakt overlast. Het stinkt, is onhygiënisch en kan ook nog eens gevaarlijk zijn voor honden. Dus neem een zakje mee en ruim het op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hond Scott vergiftigd door mensenpoep met THC en cocaïne: 'Gebeurt helaas vaker'

De organisatie zal dit jaar meer gaan controleren. Wie toch zijn grote behoefte op straat doet en het niet opruimt, kan gediskwalificeerd worden. "Dit zal in de praktijk niet snel gebeuren, maar we spreken mensen er wel op aan. Dus ga nu maar gewoon naar het toilet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore