Ga naar de inhoud
Stijgende gasprijzen

Vraag naar gasloos kamperen neemt toe: is het een optie?

Veel klanten van Wim van Herk informeren naar mogelijkheden om gasloos te kamperen Beeld © EditieNL

Ook op vakantie kun je niet ontsnappen aan de dure gasprijzen: koken op de camping wordt deze zomer een stuk duurder doordat de prijzen van gasflessen flink zijn gestegen. Kampeerwinkels merken dat campingliefhebbers op zoek zijn naar alternatieven voor koken op gas, maar dat die nog niet zo makkelijk te vinden zijn.

Een gasfles van vijf kilo kostte tot een paar maanden geleden 49,95 euro. Inmiddels is de prijs opgelopen tot 89,95 euro. Als je de fles wil laten bijvullen betaal je in plaats van 30 nu 50 euro. "Wij zien daardoor echt een omschakeling bij kampeerders. Veel mensen komen informeren naar manieren om te koken of verwarmen zonder gas", vertelt Wim van Herk van kampeerwinkel De Wit Schijndel.  

Ombouwen 

In de afgelopen periode heeft hij een stuk meer elektrische kookplaten over de toonbank zien gaan. Ook zijn steeds meer mensen volgens hem geïnteresseerd in een camper met elektrische kookplaat. Toch blijft gas het populairst onder de kampeerders.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden

"Ik denk omdat ze een kampeermiddel hebben waarin ze alleen met gas kunnen koken, bijvoorbeeld een caravan of camper", zegt Van Herk. Een camper of caravan zou je eerst moeten ombouwen voordat je met een elektrische kookplaat kan koken. "En dan moeten mensen afwegen of het de moeite waard is dat te doen." 

Extra zuinig

Daarnaast kost elektrisch koken erg veel stroom, weet Laura de Leeuw van het online platform I Love Kamperen. Zo heeft een campingplaats gemiddeld tien ampère beschikbaar, wat gelijkstaat aan zo'n 2300 watt. Met een koelkast van zeventig watt, lampen van veertig watt, een koffieapparaat van achthonderd watt en een kookplaat van 1400 watt, blijft er weinig stroom over. "Je kunt dus niet zo makkelijk meerdere apparaten tegelijk gebruiken. Ook duurt het een stuk langer voordat het eten klaar is." 

Nissan
Lees ook:
Nissan brengt elektrische camper op de markt

Daardoor ben je al snel aangewezen op gas, denkt De Leeuw. "Een goed alternatief is er eigenlijk nog niet", zegt ze tegen EditieNL.

Volgens Van Herk van kampeerwinkel De Wit Schijndel is het beste alternatief dan ook extra zuinig zijn op je gas. "Ga er bewust mee om. Denk na over hoe je gaat koken en of je gas bijvoorbeeld nog wel wil gebruiken voor de verwarming."