Ga naar de inhoud
Stikstofplannen

Stroe op de kaart gezet door boerenprotest: 'Geeft positieve injectie aan de naam'

Boeren onderweg naar het boerenprotest in Stroe Beeld © ANP

Ruim twintigduizend boeren komen vandaag samen bij het grootste boerenprotest ooit. Dat zal niet in Den Haag zijn, zoals bij de voorgaande boerenprotesten, maar midden op de Veluwe in het dorpje Stroe. Tot nu toe is het nog een vrij onbekend dorp, maar daar zal vandaag verandering in komen. En dat kan zowel positief als negatief uitpakken voor de naam van het dorp.

Met de slogan 'We keren Den Haag de rug toe' verzamelen zo'n 22.000 boeren zich in het Gelderse dorpje Stroe, dat ligt in de gemeente Barneveld. Ze protesteren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Met alle media-aandacht die bij het protest komt kijken, hoopt Wilco de Jong van Visit Regio Barneveld dat het nog onbekende dorp positief op de kaart wordt gezet. "Als het boerenprotest goed verloopt, waar ik wel vanuit ga, kan het een positieve injectie geven aan de naam van Stroe", zegt hij tegen EditieNL.

Geen eenheidsworst

En dat is gewenst want het dorp heeft veel te bieden, vindt De Jong. Zo ligt Stroe op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. "Het is dus geen eenheidsworst: het landschap verandert voortdurend. Je ziet de bossen van de Veluwe met heuvelachtige stukken, maar ook het platteland van de Gelderse Vallei."

Bekend door nieuwsgebeurtenis

Het is in Nederland al voorgekomen dat dorpen door een nieuwsgebeurtenis bekend zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan het Project X-evenement in 2012, waarbij heel Nederland het dorp Haren leerde kennen. Of Ruinerworld toen een verborgen gezin werd ontdekt. Ook Haaksbergen werd in 2014 in een klap bekend door het monstertruckdrama.

Daarnaast kent Stroe meerdere campingbedrijven, een Bed and Breakfast en voorzieningen als winkels en horeca in het centrum. "Ik hoop dat mensen na het protest denken: daar zou ik wel eens naartoe willen", zegt De Jong.

Negatieve nieuwsberichten

Of het protest ook echt positief zal uitpakken is nog afhankelijk van hoe het vandaag verloopt. "Want het dorp zal de komende tijd nog worden geassocieerd met de boeren", legt hoogleraar geowetenschappen Beate Volker uit aan EditieNL. "De vraag is natuurlijk of dat wenselijk is, want je staat bijvoorbeeld liever bekend als pittoresk dorpje in plaats van om 'de plek waar het boerenprotest plaatsvond'", gaat ze verder.

Boerenprotest
Lees ook:
Boerenprotest in Stroe: wegen en afritten afgesloten, scholen en bedrijven dicht

De associatie is in ieder geval niet wenselijk wanneer het boerenprotest vandaag niet goed verloopt. Bijvoorbeeld als er opstootjes of rellen ontstaan. "Wanneer mensen de naam Stroe horen, zullen ze denken aan de negatieve nieuwsberichten."

Nieuwsgierig 

Maar de link tussen het boerenprotest en Stroe zal niet van hele lange duur zijn, omdat daar herhaling voor nodig is. Volker gebruikt Urk als voorbeeld: "Daarbij denken mensen nu dat er altijd gedoe is, omdat er regelmatig rellen en opstanden in het nieuws zijn. Dat is vaker gebeurd, dus is de associatie sterker."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden

Daarbij kan, als het boerenprotest goed verloopt, de naam van het dorp juist positief onder de aandacht komen, denkt de hoogleraar. "Mensen kunnen dan denken: dat dorpje zagen we laatst in de media, zullen we er eens naartoe gaan? Dus het kan mensen heel nieuwsgierig maken."