Meer jongeren en vrouwen

Amalia behaalt jachtakte: 'Goed voor het imago van vrouwelijke jager'

22 juni 2022 10:51
Debby Smit - jager Beeld © EditieNL

Kroonprinses Amalia heeft, net zoals haar vader Willem-Alexander, haar jachtakte behaald. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Een jonge vrouw past misschien niet in het plaatje van een typische jager. Maar zowel jager Debby Smit als de Commissie Jonge Jagers zien dat er steeds meer jonge mensen, maar vooral ook vrouwen geïnteresseerd zijn in jagen.

Al jaren is er discussie over het jagen in natuurgebied Het Loo in Apeldoorn, het kroondomein van de Oranjes. Maar Amalia zegt haar akte vooral behaald te hebben 'ter voorbereiding op het toekomstige beheer' van het natuurgebied.

Als de kroonprinses wel besluit om net als haar vader te gaan jagen, zou dat goed zijn voor het imago van de sport, denkt jager Debby Smit. "Veel mensen denken bij jagen nog aan oude bromsnorren, maar dat is allang niet meer zo", zegt ze tegen EditieNL.

Schadebestrijding en beheer

Al op jonge leeftijd kreeg Smit affiniteit met jagen. "Ik was echt een buitenkind en kwam regelmatig jagers tegen. Dat vond ik interessant, dus ging ik mee." Later ging ze haar eigen jachtakte halen en nu is ze jachthouder. Het valt haar op dat er steeds vaker jongere mensen en ook vrouwen meegaan op jacht. "Het is echt voor een divers publiek toegankelijk. We zien dat als we de mensen meenemen op jacht, ze er ook binding mee krijgen. Dat is mooi om te zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amalia mag officieel jagen na het behalen van jachtakte

Wat veel mensen volgens Smit nog niet weten is dat jagen om meer draait dan alleen het jagen zelf. "Voor het grootste gedeelte is het schadebestrijding en beheer. Daar hoort bijvoorbeeld wildzwijn- en duifafschot bij." Daarnaast is het volgens haar de perfecte manier om een biologisch stuk vlees op je bord te krijgen.

Mannending

Dat er steeds meer jongere mensen en vrouwen willen jagen, merkt ook Martin Bruins, voorzitter van de Commissie Jonge Jagers. "Er zijn al best veel vrouwen in de jacht. Het is nu afwachten of het behalen van de akte van Amalia ervoor zorgt dat er nog meer bijkomen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal jonge jagers schiet omhoog: 'Het gaat om respect tonen'

In ieder geval is jagen geen 'mannending' meer vindt Bruins. Hij ziet net als jager Smit dat de groep mensen die houdt van jagen steeds meer divers wordt. "Van boer tot ambtenaar: iedereen kan meedoen. Daarnaast zien we dat het steeds bekender wordt en meer mensen zich ermee bezig willen houden. Het blijft dus niet alleen bij Amalia."

Debby Smit - jager Debby Smit - jager

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore