Hoeveel tijd besteed jij elke dag aan sociale media? Misschien wel meer dan je eigenlijk zou willen. Uit een onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat 23 procent van de Nederlanders het liefst al hun sociale media-accounts zou verwijderen. Toch doen zij dat niet, omdat de angst om dingen te missen te groot is. "Het werkt als een verslaving."
Zo'n vier jaar geleden heeft Mariko Naber besloten om al haar sociale media-accounts te verwijderen. Ze miste het 'echte' contact met de mensen om haar heen en merkte dat ze te veel bezig was met haar online bestaan. "Het leven zonder die apps bevalt me heel goed", zegt ze tegen EditieNL. Naber gebruikt nu alleen nog sociale media als het nodig is voor haar werk.
Cijfers sociale mediagebruik
Van alle Nederlanders van vijftien jaar of ouder maken 13,7 miljoen mensen gebruik van sociale media. Gemiddeld spenderen deze mensen 107 minuten per dag op apps als Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. En daar willen sommigen dus vanaf, blijkt uit het onderzoek. Onder mensen tussen de dertig en 39 jaar ligt het percentage dat af wil van sociale media zelfs op 34 procent.
Ze denkt dat de meeste mensen hun sociale media blijven gebruiken om te zien wat er speelt in de levens van anderen. Zelf mist ze dat niet. "Maar ik merk natuurlijk wel dat mensen om mij heen gesprekken voeren over dingen die ze online zien. Dan vragen ze aan mij: 'Weet je dat dan niet?'"
Maar ook dat laat haar koud. "De gesprekken die ik nu met mensen voer zonder sociale media, voelen heel anders aan. Een stuk meer puur."
Verslaving
Naber is het gelukt om afstand te nemen van haar sociale media, maar voor veel anderen is dat dus nog lastig. Dat heeft vooral te maken met FOMO: de angst om dingen te missen. "Je mist zonder sociale media al snel wat er gaande is in de levens van je vrienden of idolen", legt psycholoog Bjarne Timonen uit. "Je wil constant op de hoogte zijn en alles van dichtbij meemaken."

In de afgelopen jaren ziet hij dat FOMO erger is geworden. "Je bent al snel een outsider als je niet meer alles ziet, meekrijgt en niet altijd te bereiken bent. Daardoor wordt het gebruik van sociale media echt een verslaving."
Timonen vergelijkt het met sigaretten roken: "Veel mensen willen er mee stoppen omdat ze weten dat het niet goed is, maar het verlangen is te groot om toch weer een sigaret op te steken. Of in dit geval die app weer te openen."
Afkicken
Tegelijkertijd benadrukt de psycholoog dat sociale media ook een heel leuke kant hebben. Zoals het onderhouden van contacten en op de hoogte zijn van gebeurtenissen in de levens van mensen om je heen.
Daarom kun je in plaats van stoppen ook proberen te minderen, zegt Timonen. "Verwijder bijvoorbeeld de mensen waarvan je eigenlijk niet hoeft te weten wat ze doen. Of neem een pauze van twee tot drie weken om een beetje af te kicken."