Biodiversiteit

Palmboom de tuin uit: 'We vergeten onze eigen wilde planten'

21 juni 2022 12:22
Maarten Bruns in een tuin Beeld © EditieNL

Heb je een palmboom of olijfboom in je tuin? Die hoort daar niet, vindt IVN Natuureducatie. Het instituut roept op om zulke planten uit je tuin te weren en in plaats daarvan inheemse planten neer te zetten, die hier thuishoren. Dat zou beter zijn voor de natuur. "Het is jammer dat we onze eigen wilde planten vergeten."

Al die exotische planten, dat is niet goed voor onze biodiversiteit, zegt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. Een uitheemse plant als de olijfboom hoort hier niet thuis. En dat is vooral in het belang van insecten. "De natuur van Nederland heeft hier niet zoveel aan. De rupsen kunnen de blaadjes niet lekker eten, er is ook weinig voor de bijtjes", zegt Bruns over een olijfboom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dertig procent van de boomsoorten sterft uit: 'Hete zomers en droogte'

En van onze 'eigen' natuur kunnen insecten wel genieten. "Ze zijn afhankelijk van inheemse planten, vooral de beestjes die boven en onder de grond leven." Dat blijkt ook wel uit onderzoek. Onderzoekers keken naar het verschil tussen de Amerikaanse eik en een zomereik. Op de Amerikaanse eik vonden onderzoekers 13 verschillende soorten insecten, op de zomereik maar liefst 450.

Tegels eruit, planten erin

Bruns zegt wel dat het goed is als we tegels uit onze tuin halen en er planten inzetten. "Maar wat zet je er dan in?" Kijk daarbij eens naar de wilde planten die in ons eigen land voorkomen. "We zijn niet tegen exoten, maar het moet bij onze omstandigheden passen. De juiste plant op de juiste plek", zegt Bruns. "Je krijgt anders last van hittestress en de natuur heeft er helemaal niets aan."

De olijfboom hoeft heus niet meteen je tuin uit. Maar: "Zet er iets inheems naast. Een wilde roos of een hazelaar. Geef hem een vriendje dat goed is voor de rest van de natuur in Nederland."

Een palmboom in een Nederlandse tuin Een palmboom in een Nederlandse tuin

'Betutteling'

Jurgen Smit van Tuinmanieren vindt het een beetje betutteling. "Dat moet ophouden. Als mensen worden gestimuleerd überhaupt meer groen in hun tuin te zetten, dan is dat al goed." En als dat een palmboom of olijf is, is dat volgens hem dus beter dan niks.

"Mensen hebben gevoel bij een plant. In het verlengde daarvan besteden mensen meer aandaht aan de tuin", legt Smit uit. "Het voordeel is dan dat mensen eindelijk met hun tuin bezig zijn. Dat willen we."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore