Ga naar de inhoud
Tom Hanks

Kan heteroman een homorol spelen? 'Hoort bij het vak'

De heteroseksuele Michael Douglas in de rol van de homoseksuele Liberace

Heteroseksuele acteurs zouden geen homorollen moeten spelen. Dat zei acteur Tom Hanks afgelopen week tegen The New York Times Magazine. Zouden deze rollen voortaan inderdaad vertolkt moeten worden door homoseksuele acteurs?

Zelf speelde tom Hanks in 1993 een homoseksuele advocaat met hiv in de film Philadelphia, waar hij een Oscar voor won. Deze rol zou hij nu nooit meer aannemen, zo vertelde hij in het blad. Hij vindt zichzelf hier als heteroman niet geschikt voor. Homoseksuele mannen zouden zo'n rol authentieker kunnen vertolken.

Kwaliteiten van acteur

Onzin, vindt filmmaker Martin Koolhoven. "Wat Tom Hanks zegt gaat in tegen het vak van acteren. Als je als hetero-acteur een diepere laag mist als je een homoseksuele man speelt, zegt dat eigenlijk iets over je acteerwerk", zegt hij tegen EditieNL.

Tom
Lees ook:
Tom Hanks: 'Heteromannen moeten geen homo spelen in film'

"Andersom geldt ook", gaat hij verder. "Een homoseksuele man kan prima een heterorol spelen. Wat Tom Hanks hier indirect mee zegt is dat een homoseksuele man dusdanig anders is, dat hij zich niet in een heteroseksuele man kan verplaatsen. Dat is een absurd idee."

Ongepast

Bovendien vindt hij dat hij als filmmaker niks te maken heeft met de seksuele voorkeur van zijn acteurs. "Ik ga toch niet van tevoren vragen op welk geslacht hij valt? Dat zou impertinent zijn."

It's a Sin

Op dit moment worden veel homoseksuele rollen door heteromensen vertolkt, maar de serie It's a Sin laat een tegengeluid horen. De drie homo-hoofdrollen worden allemaal vertolkt door gay-acteurs. Een bewuste keuze van de regisseur. "Dat heeft iets krampachtigs", vindt Koolhoven.

Hij plaatst bovendien twijfels bij de oprechtheid van de regisseur. "Je moet niet vergeten dat dit een selling point is. Als een serie uitkomt grijpen mensen alles aan om de boel onder de aandacht te brengen."

Ook Thomas Cammaert, zelf een homoseksuele acteur, vindt het een vreemde uitspraak van Hanks. "Ik vind dat acteurs alles moeten kunnen spelen", zegt hij tegen EditieNL. "Ik kan ook prima een heteroman spelen. Wat maakt het uit op wie je in het dagelijks leven verliefd wordt? Ik kan mezelf als acteur verplaatsen in wat voor rol dan ook. Dat is mijn werk."

Hokjesdenken

Hoewel hij het niet met Hanks eens is, vindt hij het goed dat er over het onderwerp gesproken wordt, want er valt nog winst te behalen. "Ik word zelf bijna alleen maar gecast voor homorollen. Vreselijk. Er wordt nog erg in hokjes gedacht."

Saoedi-Arabië
Lees ook:
Saoedi-Arabië verbiedt regenboogspeelgoed: 'Moedigt homoseksualiteit aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore