Zonder sloopkogel

Rotterdams Dijkzigt ziekenhuis gesloopt volgens de 'Japanse methode'

20 juni 2022 17:09 Aangepast: 20 juni 2022 17:25
Het gebouw is omringd door andere gebouwen Beeld © EditieNL

Het oude Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam wordt gesloopt. Maar omdat het gebouw helemaal is ingebouwd tussen nieuwbouw wordt het sloopwerk een precisieklusje. Om de schade aan andere gebouwen en de overlast voor de omwonenden zo klein mogelijk te houden wordt het gebouw met volgens 'Japanse methode' gesloopt.

Volgens projectleider Marloes Jansen van het Erasmus MC ­– waar het gebouw deel van uitmaakt ­– is het belangrijk dat de overlast zo minimaal mogelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis

Marloes Janssen- Erasmus MC Marloes Janssen- Erasmus MC

"Naast een ziekenhuis moet je heel voorzichtig zijn. Je wil dat mensen zich veilig voelen en dat ze niet hun bed uit worden getrild", zegt ze tegen EditieNL. "Daarom hebben we voor deze methode gekozen."

De sloop zal daardoor wel iets langer duren, want bij deze manier van slopen wordt het gebouw heel zorgvuldig afgebroken. "De Japanse methode heeft te maken met de dichtheid van de gebouwen in de steden daar", legt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar duurzaamheid van de TU Delft uit aan EditieNL. "Je moet heel voorzichtig zijn en zorgen dat je het vuil goed kan wegvoeren zonder de hele buurt in de weg te zitten."

Geen dynamiet

Er komt bij deze manier van slopen dus geen sloopkogel of dynamiet aan te pas. "De slopers werken van boven naar beneden en trekken het gebouw met kleine hijskraantjes van buiten naar binnen. Normaal gesproken gaan slopers juist andersom te werk."

Zelf zou de hoogleraar er helemaal niet voor hebben gekozen om het gebouw te slopen. "Ik ben zelf eigenlijk tegen slopen. Ik vind het zonde dat dit soort grote gebouwen met veel beton gesloopt wordt. Ik ben meer voor renoveren en transformeren."

Naar verwachting is de sloop volgend voorjaar klaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore