Tarantula

Levend souvenir: Roel vindt na thuiskomst uit Colombia vogelspin in backpack

20 juni 2022 15:05 Aangepast: 20 juni 2022 16:36
De tarantula heeft dagenlang in Roels backpack gezeten

Houten beeldjes en een stuk koraal. Roel Kamps heeft tijdens zijn drie weken lange reis door Colombia een hoop leuke souvenirs gescoord. Maar bij thuiskomst vond hij er nog een in zijn backpack waarvan hij niet op de hoogte was: een vogelspin bleek met hem te zijn meegereisd. Het blijkt te gaan om een pumpkin patch tarantula.

De nacht van donderdag op vrijdag bracht Roel door in een hostel in Santa Marta, in het noorden van Colombia. Hij sliep midden in de jungle. "Dat is waarschijnlijk het moment geweest dat de spin in mijn backpack is gekropen", vertelt Roel aan EditieNL.

Tussen de vuile was

Toen de 28-jarige man uit het Brabantse Grave zondag na thuiskomst zijn tas uitpakte, ontdekte hij zijn medereiziger. "Ik wilde mijn kleding in de was gooien. Toen ik een shirt vastpakte, kroop de vogelspin ineens over mijn vingers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arnhemmer vindt vogelspin in bakje druiven uit supermarkt

Roel schrok zich kapot. "In Colombia heb ik diverse vogelspinnen gezien, maar daar had ik een gids bij me. In mijn eigen huis in Nederland is het toch wel echt een ander verhaal. Ik had geen idee hoe giftig dit exemplaar was, en hoe snel hij kon rennen."  

Hij riep snel zijn huisgenoot erbij. "De spin zat nog steeds in mijn backpack, maar we zagen 'm niet meer. Met een barbecuetang heb ik de kleren stuk voor stuk uit de koffer gehaald tot we hem weer aantroffen."

De tarantula zat tussen zijn kleding De tarantula zat tussen zijn kleding

Toen rees de volgende vraag: wat doe je ermee? "Laat je 'm los? Stamp je hem plat? We besloten uiteindelijk om het dier aan de specialisten over te laten en belden de dierenambulance." Het lukte Roel om hem te vangen in een Tupperware-bakje. Daarin heeft hij de spin overhandigd.

Opvangcentrum

De dierenambulance is de spin komen halen en heeft hem naar een opvangcentrum in Schaijk gebracht. Het blijkt te gaan om een pumpkin patch tarantula. "Dat is gelukkig een ongevaarlijke soort", vertelt Sharon van Offeren van de opvang aan EditieNL. "Hij is wel ontzettend snel en kan bijten. Je kunt er een lelijke wond aan overhouden, maar hij is niet giftig. Een geluk bij een ongeluk, dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gruwel je van spinnen? Deze plant jaagt ze uit je huis

Het ging bij aankomst niet zo goed met hem. "Hij mist twee poten aan de linkerkant en hij was niet helemaal fit. Dat is ook niet gek: in de bagageruimte van het vliegtuig is het heel koud, terwijl hij subtropische temperaturen gewend is."

Inmiddels gaat het beter. "Hij zit nu in een hok onder de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Gisteravond heeft hij zijn eerste maaltijd op. Het was leuk om te zien dat hij ondanks alles toch wilde eten."

Terugreis

Ze hoopt dat de spin teruggebracht kan worden naar Colombia, maar vermoedt dat dat lastig wordt. "Zoiets moet niet alleen geregeld worden met de douane, maar we moeten ook iemand – met kennis van reptielen – vinden die zo gek is om de spin als handbagage mee te nemen. Hij kan niet opnieuw in het bagageruim." Als het niet lukt zal het dier binnenkort doorreizen naar een gespecialiseerde reptielenopvang.

Eigen veiligheid voorop

Moet je zelf op je hoede zijn als je na een verre reis terugvliegt naar Nederland? "Gelukkig is dit nooit eerder voorgekomen", vertelt Van Offeren. "Maar mócht het gebeuren, zorg dan dat je je eigen veiligheid vooropstelt. En zorg dat-ie in een afgesloten ruimte zit waar hij niet uit kan ontsnappen. Bel daarna de dierenambulance of een opvangcentrum en ga niet zelf op onderzoek uit, want sommige soorten lijken op elkaar."

En, benadrukt ze graag nog even: "Stamp hem vooral niet dood."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore