Ga naar de inhoud
Temperatuur gedaald

37 graden niet meer de 'normale' lichaamstemperatuur: 'Achterhaald'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

37 graden is de normale lichaamstemperatuur, luidt het idee. Maar die theorie blijkt achterhaald. Onze gemiddelde temperatuur daalt al jaren. Inmiddels zou 36,4 graden Celsius de norm zijn. "Het wordt tijd om die 37 graden los te laten."

In Eindhoven komen experts van over de hele wereld vandaag samen op een congres om te kijken of artsen voortaan andere waarden moeten aanhouden bij het behandelen van patiënten.

Geen 37 graden

"We denken allemaal dat de normale lichaamstemperatuur 37 graden is. Zowel dokters als Wikipedia vertellen dat", vertelt Luuk Otterspoor, cardioloog in het Catharina Ziekenhuis, aan EditieNL.

Het
Lees ook:
Het wordt bloedheet: zonnebrandalarm, hitteprotocol en coldshock-gevaar

Maar dat idee is gebaseerd op metingen uit 1850. "De tijd was toen heel anders. Mensen liepen rond met allerlei kwalen: van tuberculose, auto-immuunziekten, slechte gebitten met absessen en andere infectieziekten. Die werden destijds nog niet behandeld en er was geen preventie."

Oude meting

De temperatuurmeting werd willekeurig gedaan. "Er zullen dus veel mensen tussen gezeten hebben met een ziekte onder de leden en dus een hogere temperatuur." Daardoor is de gemiddelde temperatuur hoger uitgevallen.

Sindsdien is er veel veranderd. "Er kwam betere preventie, mensen werden hygiënischer en er werden antibiotica geïntroduceerd. Daardoor is de temperatuur langzaam gaan dalen."

Per moment en persoon verschillend

Elke tien jaar daalt de gemiddelde temperatuur met 0,03 graden. Inmiddels is aangetoond dat de temperatuur dus niet 37, maar 36,4 graden Celsius is. "Maar het kan ook erg verschillen per persoon. Daardoor weten we ook niet precies wanneer je nu eigenlijk koorts hebt."

Stel dat jouw gemiddelde temperatuur 36,5 graden is, dan kan het zomaar zijn dat je bij 37,5 graden al koorts hebt. "Het cijfertje zegt niet alles. Vraag je dus ook af: voel ik me slecht? Ben ik moe? Heb ik keelpijn?"

Bovendien verschilt je temperatuur per moment. "In de ochtend is die lager dan in de avond. Daarnaast is er tijdens de menstruatie sprake van een hogere temperatuur." Ook op warme dagen zoals vandaag valt de temperatuur hoger uit. "Ik denk dus dat het tijd wordt om die 37 graden los te laten. Die theorie is achterhaald."