Waarschijnlijk een komedie

Film over mondkapjesdeal: 'Yannick van de Velde ideale hoofdrolspeler'

17 juni 2022 17:20 Aangepast: 17 juni 2022 17:28
Sywert van Lienden Beeld © ANP

Na de film over de Deventer moordzaak en de serie over Pim Fortuyn wordt er opnieuw een Nederlands waargebeurd verhaal verfilmd: de mondkapjesdeal van voormalig CDA-lid Sywert van Lienden en zijn compagnons zal op het witte doek te zien zijn. Maar wie is geschikt om Van Lienden te spelen?

Na de publicatie van het boek 'Sywerts miljoenen', wordt het verhaal van Van Lienden nu ook verfilmd. Productiehuis Levitate heeft de filmrechten gekocht en is druk bezig met plannen maken voor de film. "Ik denk dat het een komedie wordt. Je moet zware zaken niet te zwaar neerzetten", zegt Alain de Levita van het productiehuis tegen EditieNL.

De mondkapjesdeal

Toen aan het begin van de coronapandemie een wereldwijde schaarste was ontstaan aan mondkapjes, richtte Sywert van Lienden een non-profitorganisatie op: Stichting Hulptroepen Alliantie. Hij sloot onder andere een deal met het ministerie van Volksgezondheid om Nederland te voorzien van miljoenen mondkapjes.

Hij zei dit belangeloos te doen, maar volgens het OM hebben Van Lienden en zijn compagnons hun klanten doorgesluisd naar een commercieel bedrijf genaamd Relief Goods Alliance. Daarmee hebben ze miljoenen verdiend.

Maar tegelijkertijd zit er ook veel drama in het verhaal. "Dat maakt het zo leuk om te maken." Zo spelen de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen op de achtergrond mee. "We maakten mondkapjes van sokken en ontsmetten onze boodschappen. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt."

Dat in combinatie met het verhaal van Van Lienden is een recept voor succes, denkt De Levita. 

André Sjouerman van Sjouer Casting André Sjouerman van Sjouer Casting

Discutabel karakter

Maar wie zou er geschikt zijn om de hoofdrol in de film op zich te nemen? Volgens André Sjouerman van Sjouer Casting zullen de producenten de acteurs voor het uitkiezen hebben.

"Ik denk dat er genoeg acteurs zijn die Van Lienden willen spelen. Wat Sywert kenmerkt is zijn discutabele karakter. Dat kan prima geacteerd worden. Het is lastiger om bijvoorbeeld een niet-roker te laten roken of om een vegetariër vlees te laten eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert the movie: omstreden mondkapjesdeal wordt een film

Wel is het belangrijk om te letten op de uiterlijke gelijkenissen tussen de acteur en Van Lienden. "Sywert heeft een rond hoofd, bruine ogen en een jong gezicht."

Yannick van de Velde

Als het aan Sjouerman ligt is het met die kenmerken wel duidelijk wie de rol op zich mag nemen. "Yannick van de Velde! Die moet Sywert spelen. Hij lijkt enorm", zegt hij. "Er moeten alleen een paar dingen gebeuren: hij moet bruine contactlenzen in doen en de wenkbrauwen moeten een beetje borstelig gemaakt worden."

De Levita van productiehuis Levitate zegt al iemand in gedachte te hebben voor de rol van Van Lienden. "Ik heb hem gesproken en hij reageerde enthousiast, dus ik denk dat het goedkomt." De naam wil hij niet loslaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore