Ga naar de inhoud
Waterkwaliteit

Blauwalg en laag waterpeil: 'Gebruik je gezond verstand voordat je gaat zwemmen'

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Met de voorspelde zomerse temperaturen ben je misschien wel van plan verkoeling te zoeken in Nederlandse zwemwater. Maar let daarbij goed op, waarschuwen verschillende waterschappen. Als de temperaturen stijgen, stijgt ook de hoeveelheid blauwalg in het water. Daarbij is het waterpeil in sommige gebieden lager dan gebruikelijk, wat het zwemwater onveilig kan maken. "Als je een dode vis ziet drijven, is dat een duidelijk teken dat je er beter niet kan zwemmen."

Over het algemeen mogen we niet klagen over de waterkwaliteit in Nederland, vindt Marcel Stroet van de Open Water Swimming Club. "Maar als het warm wordt, gaat de kwaliteit achteruit", zegt hij tegen EditieNL.

Blauwalg is een bekend terugkerend fenomeen in de Nederlandse zwemwateren. Dat komt vooral doordat we veel stilstaand water hebben en daar groeit bij oplopende temperaturen al gauw blauwalg. "Stilstaand water is gevaarlijk. Het gaat daarbij vooral om zwemkommen of stukken langs rivieren waar water wordt opgevangen. Het IJsselmeer heeft bijvoorbeeld stromend water, dus dat is wel veilig om in te zwemmen", vertelt Stroet. 

Fietswrakken

Een andere reden om goed op te passen voordat je ergens gaat zwemmen, is dat de waterstand soms minder hoog is dan gebruikelijk. "Vooral bij hogere gronden ben je afhankelijk van regenwater. Als het weinig regent, gaat het water uitzakken, waardoor het ondieper wordt", legt zwemwaterdeskundige Michaël Bentsvelden uit. "Daardoor kun je ineens je voet stoten tegen stenen of fietswrakken."

Blauwalg
Lees ook:
Blauwalg steeds vroeger gevonden in zwemwater door opwarming

In Nederland mag je overal zwemmen, behalve bij bruggen en vaarwegen. Ook mag je vanaf de kant het water inspringen. "De vraag is alleen of je dat ook echt wilt." Grotere wateren zijn vaak veilig, weet Bentsvelden, omdat het water daar stroomt. "Maar kijk vooral bij kleinere wateren van tevoren goed naar het water voordat je erin gaat. Als het goed ruikt en er helder uitziet, kun je het wel vertrouwen."

Kritische blik

Stroet van de Open Water Swimming Club beaamt dat: "Het is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Als je een dode vis ziet drijven is dat een duidelijk teken dat je daar beter niet kan zwemmen."

Naast je gezonde verstand gebruiken is het belangrijk om achteraf te douchen met zeep en zo min mogelijk de bodem aan te raken bij het zwemmen. "Die is het allersmerigst."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands zwemwater bijna slechtst van Europa

Daar komt nog bij dat je ook goed zichtbaar moet zijn voor vaarders. "Dus kom niet in de vaarroutes." Zelf zet Stroet een felle badmuts op als hij gaat zwemmen en houdt hij goed in de gaten hoe ver hij weer richting de kant moet terugzwemmen. "Het gaat om dat soort kleine dingetjes die ervoor zorgen dat je veilig plezier kunt hebben van het water."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore