Ga naar de inhoud
Outdoor Office Day

Buiten werken boordevol voordelen? 'Bevordert de creativiteit'

Wereldwijd is het vandaag Outdoor Office Day Beeld © Getty Images

We moeten vaker buiten werken, vinden verschillende gezondheidsorganisaties in Nederland. Zij dopen vandaag om tot Outdoor Office Day, zodat mensen zelf kunnen ervaren wat de voordelen zijn. Is het echt gezonder om je bureau in de buitenlucht te installeren?

Het initiatief voor de Outdoor Office Day komt van de organisaties Nature Desks, Alles is Gezondheid en City Deal Ruimte voor Lopen. "Met deze dag willen we bereiken dat mensen zelf ervaren hoe prettig het is om buiten te werken", vertelt mede-organisator Ornella van der Ende aan EditieNL. "Al ga je alleen maar even wandelen."

Het idee is dat je niet de hele dag binnen blijft zitten. In Den Haag zijn er bijvoorbeeld pop-updesks opgezet waar ambtenaren in de buitenlucht kunnen werken.

Twintig
Lees ook:
Twintig minuten bewegen per dag niet haalbaar? 'Je hoeft niet te sporten'

Volgens Van der Ende zijn voordelen per persoon verschillend. Bij haar helpt het tegen stress. "Als ik naar buiten ga, heb ik echt een uitlaatklep. Daarna kan ik met een leger hoofd doorwerken."

Zonlicht

Buiten werken kan een goed idee zijn, denkt ergonoom Erwin Speklé van de Arbo Unie, al ligt het er wel aan wat je doet. "Als je buiten met je laptop in de zon zit, dan is dat niet altijd fijn", vertelt hij aan EditieNL. Er zou dan te veel licht om goed te kunnen werken. "Bovendien kan het te warm zijn en heb je buiten niet altijd ergonomisch verantwoord meubilair."

Een vergadering in de buitenlucht houden zou wel kunnen, denkt Speklé. "Wat je steeds meer ziet is dat mensen de bilaterale overleggen lopend doen." Daar zijn speciale routes en methodes voor. "Dan zeg je voorafgaand aan de wandeling wat je wil bespreken en op de helft kan je even kijken of je op de goede weg zit."

Beweging

Zo'n wandeling kan goed zijn voor het werkproces, want bewegen bevordert volgens de ergonoom de creativiteit. Dat hebben bedrijven ook door. "Je ziet dat er op kantoren steeds meer mogelijkheden komen om even te bewegen", zegt Speklé. Denk aan zit-stabureaus voor de afwisseling, of een trage loopband. "Het bewegen stimuleert de bloedsomloop en dat is weer goed voor de hersenen. Maar je moet het niet te lang doen. Afwisselen is belangrijk."

Sportraad
Lees ook:
Sportraad wil dat overheid bewegen ziet als eerste levensbehoefte

Hoewel bewegen de creativiteit dus bevordert, kun je volgens de ergonoom binnen ook prima omgevingen creëren waarin je creatief kunt zijn. "Als je in een heel droefgeestige witte kamer zit, dan kan ik me voorstellen dat dat niet helpt", zegt hij. "Dus ik ben helemaal voor buiten werken, alleen dan niet op een scherm."