Ga naar de inhoud
Verspreiding tegengaan

Preventief prikken tegen apenpokken: 'Geef risicogroep vaccin'

Onderzoek naar het apenpokkenvirus, foto ter illustratie Beeld © ANP

Moet Nederland preventief gaan vaccineren tegen het apenpokkenvirus om verspreiding te voorkomen? Soa Aids Nederland wil dat daar over nagedacht wordt. Het virus is tot nu toe namelijk vooral vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen en zij vormen dus een risicogroep.

Op dit moment wordt bekeken of er extra maatregelen nodig zijn om de uitbraak van het apenpokkenvirus onder controle te houden. Dat zegt arts infectieziektenbestrijding Hanna Bos van Soa Aids Nederland. "Dat zou kunnen door het inzetten van vaccinatie voor de groepen die het meeste risico lopen."

Vaccinatie is volgens Bos vaak de beste strategie om ernstige ziekte en verspreiding van het virus tegen te gaan. "Maar een andere mogelijkheid is mensen die in contact zijn geweest met 'monkeypox' direct te behandelen met virusremmers zodat ze niet (ernstig) ziek worden. Dat zou ook een goede en effectieve strategie kunnen zijn", meent de arts.

Apenpokkenvirus
Lees ook:
Apenpokkenvirus krijgt nieuwe naam, huidige zou discriminerend zijn

In Nederland worden al wel vaccinaties aangeboden na risicocontact. "Na een besmetting kun je vaccineren tegen apenpokken. Dat komt omdat het bij een infectie vrij lang duurt voordat je klachten ontwikkelt", zegt viroloog Marion Koopmans.

Nog niet ongrijpbaar

Nederland heeft zo'n 100.000 vaccins tegen het virus liggen. Die liggen op de plank voor een eventuele pokkenuitbraak. Maar tegen het apenpokkenvirus wordt daarmee nog niet preventief gevaccineerd. Dat is ook elders in Europa nog niet het geval.

"Tot nu toe is er een verklaring waar mensen het opgelopen hebben. De GGD's zijn er druk mee en zitten er bovenop: waar is de infectie opgelopen?" legt Koopmans uit. "Pas als het wat ongrijpbaarder wordt, dan moet je kijken of je breder kunt vaccineren."