Ga naar de inhoud
Half miljoen woningen

Woning splitsen als oplossing voor het tekort: 'Kan lastig worden'

Toon en Joke bewoonden eerst het hele pand, nu alleen het linkerdeel

Een half miljoen nieuwe woningen zonder er voor te hoeven bouwen of grond in te leveren: BLG Wonen pleit voor het splitsen van woningen. Dat zou een oplossing kunnen bieden aan het woningtekort. Het klinkt misschien als een goed idee, maar kan in de praktijk nog lastig worden.

Joke van Helmond heeft haar woning laten splitsen en zou nu niet meer anders willen. "We hebben hier altijd met vijf kinderen gewoond, maar nu werd ons huis te groot. Daarom hebben we besloten om het te splitsen. Nu woont mijn zoon met zijn vriendin en kind naast ons", vertelt ze aan EditieNL.

Gezelligheid en privacy

Een van de voordelen is dat ze minder tijd kwijt is aan onderhouds- en schoonmaakwerk. "Het is natuurlijk de helft kleiner, dus dat scheelt veel." Daarnaast geniet ze van de gezelligheid, terwijl ze wel genoeg privacy heeft voor zichzelf.

Ook financieel gezien is ze blij met de beslissing: "We hebben het afgesplitste deel aan mijn zoon verkocht, waardoor we weer kapitaal vrij konden maken om onze andere kinderen mee te helpen."

Ruimte over

Volgens BLG Wonen zijn er 502.277 koopwoningen met minimaal 150 vierkante meter of een perceelgrootte van 750 vierkante meter. Die woningen zijn van mensen tussen de 55 en 75 jaar die misschien niet alle ruimte zelf nodig hebben.

De hypotheekmakelaar denkt dat het een goed idee is om die woningen op te splitsen in twee of meer zelfstandige woningen met een aparte ingang en nutsvoorzieningen. Een bijkomend voordeel zou zijn dat de stikstof- en CO2-uitstoot lager is bij het verbouwen van een bestaande woning dan het bouwen van een nieuwe woning.

'Woningtekort
Lees ook:
'Woningtekort loopt nog zeker drie jaar verder op'

"We willen mensen bewust maken van wat er allemaal mogelijk is", vertelt woordvoerder Harmen Verschoor aan EditieNL. "Tot nu toe zijn er drieduizend woningen bijgekomen doordat bestaande woningen zijn gesplitst, maar dat aantal blijft nu een beetje steken. We denken dat dat vooral komt doordat mensen niet realiseren dat ze effectiever met hun woonruimte om kunnen gaan."

Wisselend beleid

Het splitsen van huizen gebeurt vooral bij boerderijen, vaak in het oosten en zuiden van het land. Voor een standaard rijtjeshuis wordt het al een stuk moeilijker om het plan uit te voeren, weet Hans André de la Porte, communicatiemanager bij Vereniging Eigen Huis.

"Veel huizen zijn technisch niet geschikt voor een splitsing. Ook kan het in de praktijk lastig worden omdat er twee elektriciteitsaansluitingen nodig zijn en het kadastraal moet kloppen."

Woningtekort
Lees ook:
Woningtekort in 2030 nog steeds groot: 157.000 huizen te weinig

Een ander probleem waar ook BLG wonen zelf tegenaan loopt is het wisselende gemeentebeleid. "Zo kunnen ze bezwaar maken omdat er niet genoeg parkeer – en afvalvoorzieningen zijn", vertelt woordvoerder verschoor. "Of omdat het simpelweg niet in de buurt past. Dat is zonde."