Ga naar de inhoud
Haring

Hollandse Nieuwe is extra vet: dit is waarom dat lekkerder is

Hollandse Nieuwe bij vishandel J&J in Weesp Beeld © EditieNL

Nederlandse viswinkels hebben het vanaf vandaag extra druk: de Hollandse Nieuwe is er weer. Volgens vishandelaren is-ie weer voller en vetter dan andere jaren, een bekend verkooppraatje. Maar dit jaar zou het vetpercentage van de haring écht hoger zijn dan de voorgaande jaren. En dat proef je.

De haring die in deze periode van het jaar wordt gevangen en gegeten heeft gemiddeld een vetpercentage tussen de achttien en twintig procent. Dit jaar heeft de eerste vangst al een vetpercentage van 22 procent. Dat is uitzonderlijk, weet Ruud van Diermen van de Nederlandse Vereniging Visspecialisten.

"Vooral in de beginfase is het bijzonder. De haring kan nog vetter worden", zegt hij tegen EditieNL. "Vroeger werd haring met een vetpercentage van 25 procent aan de koningin aangeboden. Dat is de koninginnenharing. Daar zitten we nu best dicht tegenaan."

Natuur bepaalt

Vanaf halverwege mei tot eind juni wordt er gevist op de haring. De vissers houden in die periode het vetpercentage van de vissen goed in de gaten. "Meestal wordt het percentage al gemeten op de vissersboot. Dan kijken de vissers of de handelaren het percentage hoog genoeg vinden. Zo niet, worden de haringen weer losgelaten in zee en moeten ze wachten totdat ze vetter zijn", legt Van Diermen uit.

Eerste
Lees ook:
Eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt recordbedrag op

"Maar uiteindelijk bepaalt de natuur hoe vet de haring is." De Hollandse Nieuwe bestaat voornamelijk uit driejarige vissen die zich voorbereiden op voortplanting en daarom voleten met plankton. "Dat vet houdt hun lichaam vast en daar krijgen ze een hoog vetpercentage van." Maar de vissers moeten op tijd zijn: als de haringen hun kuit hebben geschoten, daalt het vetpercentage weer.

Eetervaring 

Dat vette haring nog lekkerder is komt volgens voedingswetenschapper Guido Camps doordat vet de smaak sterker maakt. "In dit geval is het dus hoe vetter de haring, hoe sterker de vissmaak", zegt hij tegen EditieNL. Ook is vet het meest calorierijke ingrediënt van voedsel, dus bij een hoog vetpercentage krijg je ook meer calorieën binnen.

PvdD
Lees ook:
PvdD roept burgemeester op niet naar haringparty te gaan: 'Niet van deze tijd'

Maar er zijn nog meer redenen waarom een vette haring beter verkoopt: "Als je kauwt maak je van het eten een propje in je mond. Vettig eten is romiger waardoor dat makkelijker gaat. Dus hebben we een prettigere eetervaring." Bovendien hebben we een natuurlijke behoefte aan zoet, zout en vet. "We houden gewoon van vet. Er is een reden waarom een frietje met een klont mayonaise lekker is."

In EditieNL vanavond test verslaggever Gerben Kamphorst samen met haringliefhebber Jaap van Deurzen of de Hollandse Nieuwe dit jaar echt zo lekker is. Kijk om 18.15 naar RTL4 om te zien wat zij ervan vinden en of ze het verschil proeven met de oude haring.