Ga naar de inhoud
Gele achtergrond

In de war van stopbord met felle kleur: 'Tegenstrijdige signalen'

Foto ter illustratie, niet het bord uit het verhaal Beeld © ANP

Duidelijker kan niet: een groot rood bord met de letters stop erop. Toch gaat het weleens mis op een kruispunt in Oldenzaal. Veel auto's rijden daar gewoon de stopstreep over. Het zou komen door de gele achtergrond van het stopbord. Ons brein raakt namelijk in de war van die kleur. Hoe zit dat?

Geel is een kleur die vaak gebruikt wordt voor borden bij werkzaamheden, er staan dan omleidingen of tijdelijke verkeersregels op. "Ik heb het vermoeden dat dat bord in je ooghoeken wordt aangezien voor een bord dat in de categorie wegwerkzaamheden wordt gestopt", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

In dit geval is dat niet zo. De gele achtergrond wordt volgens Tertoolen gebruikt om het rode stopbord extra te accentueren. "Op een foto valt dat wel op, maar ik heb het idee dat mensen als ze erlangs rijden het onbewust in een ander lade van hun brein stoppen."

Boom
Lees ook:
Boom lijkt verkeersbord op te eten: hoe kan dat?

Door de achtergrond is het bord dus anders dan hoe we het stopbord gewend zijn. Het standaard stopbord, dat al sinds 1979 in gebruik is, heeft alleen een witte rand. Door de verandering moet ons brein meer informatie verwerken en daar gaat het mis.

Tegenstrijdige signalen

"Je hersenen halen overal informatie vandaan", zegt neurowetenschapper Chantal van den Berg. "Op basis van die informatie nemen ze een besluit. Als je te veel informatie geeft, kan je brein geen besluit nemen." In dit geval worden er volgens haar twee dingen van het brein gevraagd. En dan kan het dus gebeuren dat je doorrijdt terwijl je eigenlijk moet stoppen.

Neurowetenschapper Tom van Bommel vult aan: "Er komen twee signalen binnen die tegenstrijdig zijn. Rood associëren we met urgentie, geel is vrijblijvender. Dat slurpt dan onze aandacht op."

Meer verwarring

Het verkeer is wel vaker verwarrend voor mensen, weet neurowetenschapper Van den Berg. "Als je twee verschillende dingen vraagt bijvoorbeeld: fietsers links en voetgangers rechts. Maar wat als je naast je fiets loopt? Dan kun je al in de war raken."