Ga naar de inhoud
'Veilig gevoel'

Nabestaanden Gino willen cameratoezicht speeltuinen: heeft dat zin?

De speeltuin in Kerkrade waar Gino voor het laatst is gezien Beeld © ANP

De nabestaanden van de 9-jarige Gino roepen de overheid op om alle speeltuinen te beveiligen met camera's. Het jongetje raakte twee weken geleden vermist, hij werd voor het laatst gezien in een speeltuin in Kerkrade. Een paar dagen later werd zijn lichaam gevonden. Zijn nabestaanden denken niet dat je met beveiligingscamera's alles kan voorkomen, maar hopen wel dat de kans kleiner wordt dat zulke dingen gebeuren. Is dat zo?

Oxalis Deppei 4 Kids, een organisatie die zich inzet voor kinderen die zijn misbruikt, mishandeld of ziek zijn, denkt van wel. "De bescherming van het kind is het belangrijkste, maar het geeft ook een veilig gevoel aan ouders", zegt Charles Postma van de organisatie tegen EditieNL. "Je kunt een ontvoering niet voorkomen, maar ik denk dat je wel sneller in actie kan komen omdat je ziet wat er gebeurd is. Anders duurt het uren of dagen voordat je daarachter komt", vervolgt hij.

Directe omgeving

Toch zal een beveiligingscamera niet alles oplossen. Er worden dan andere manieren gevonden om een kind weg te lokken, denkt Cynthia Wolsink van Stichting Strijd Tegen Misbruik. "Die mensen zijn zo slim en geniepig, als ze het gemunt hebben op een kind houden ze die wel van een afstandje in de gaten", zegt ze tegen EditieNL.

Politie
Lees ook:
Politie vraagt camerabeelden van auto verdachte zaak-Gino

Daarom denkt ze dat het de veiligheid van kinderen slechts minimaal verbetert. Daarnaast benadrukt ze dat het grootste deel van kindermisbruik plaatsvindt in de directe omgeving. "Dus een oom, ouder, neef of nicht. Dat ga je niet tegen in een speeltuin."

Gecontroleerd

Ook camera-expert Aart Beukers twijfelt aan het nut van beveiligingscamera’s in openbare speeltuinen. "In eerste instantie denk je dat het een goed idee is omdat het afschrikt, maar het kan het probleem verplaatsen naar andere locaties."

Gps-horloges
Lees ook:
Gps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino

Dan hebben de camera’s het meeste nut als je achteraf de beelden kan kijken, maar dat is niet altijd even makkelijk, zegt Beukers. "Je moet toegang hebben tot de beelden, maar het duurt soms lang voordat je die krijgt. Ook wordt het bij veel camera’s niet goed opgenomen, omdat ze het niet doen of de verkeerde kant op staan. Om het te laten werken, moet je het heel gecontroleerd toepassen."

Waarschuwingsfilmpjes

Wolsink van Stichting Strijd Tegen Misbruik vindt daarom dat de taak bij de overheid ligt om meer bescherming te bieden aan kinderen. "Zoals het verbieden van het pedohandboek. Ook zijn we bezig om met 27 landen meer regels op te stellen om kindermisbruik tegen te gaan."

Daarnaast kunnen ouders ook veel doen. Belangrijk is dat kinderen weten dat ze met hun ouders kunnen praten en dat ze gewaarschuwd zijn om niet zomaar met vreemden mee te gaan. "Je hebt bijvoorbeeld ook waarschuwingsfilmpjes, zodat meteen duidelijk is waar ze op moeten letten."