Ga naar de inhoud
Happy tea

Thee met microdosis truffel: 'Waak voor te hoge dosering'

Sara Budhwani verkoopt 'happy tea' Beeld © EditieNL

Sinds dit jaar verkrijgbaar in Nederland: happy tea. Denk daarbij niet aan een zakje met een fruit- of kruidensmaakje. Nee, deze thee dankt z'n naam aan het feit dat er een microdosering truffel in verwerkt is. Dit zou je volgens gebruikers niet alleen een blij gevoel geven, maar ook angst verlichten en het gevoel van saamhorigheid verhogen. Maar zo'n kopje met een microdosering drugs is niet zonder risico's.

Sara Budhwani is dit jaar begonnen met de verkoop van de thee, en dat loopt volgens haar goed. "Ik ben het gaan verkopen omdat ik zelf al twee jaar aan microdoseren deed. Ik krijg er veel meer energie van in het leven", zegt ze tegen EditieNL. "Ik gebruikte het eerst vooral tijdens sociale gelegenheden zoals feestjes. Mensen waren verbaasd dat ik geen alcohol dronk en begrepen niet zo goed wat microdoseren was."

Legaal

Tijdens de lockdownperiodes gebruikte ze de thee samen met haar vrienden. "Ze vroegen er steeds vaker om. Toen ben ik onderzoek gaan doen naar de markt", vertelt ze. "Het is helemaal legaal om te verkopen, omdat ik de thee en de truffel apart van elkaar verkoop." Als de truffel er al in verwerkt is, mag het niet omdat de drugs dan niet vers zijn. "Je gebruikt ongeveer twee gram."

Bij het microdoseren van drugs gaat het om 5 tot 10 procent van de normale portie. Vaak wordt dit gedaan met psychedelica. Daaronder vallen tripmiddelen zoals truffel en lsd. Zo'n microdosis kan bijvoorbeeld in olie of chocola gestopt worden. En nu dus ook in thee.

Sjanett
Lees ook:
Sjanett gebruikt een paar keer per week een beetje lsd: 'Ik krijg er mentale energie van'

Het gevoel dat Sara ervan krijgt vergelijkt ze met aangeschoten zijn. "Maar in plaats van dat je het lichamelijk voelt, zit het vooral in je hoofd." Het maakt je niet high, benadrukt ze. Wel kan het je een warm gevoel en meer energie geven. "Over het algemeen duurt dat gevoel tussen de twee en vijf uur."

Te hoge dosering

De thee zou volgens gebruikers positieve effecten hebben: van meer creativiteit tot een betere focus en meer energie. Effecten die volgens de Universiteit Maastricht nooit wetenschappelijk zijn aangetoond. Dat zegt ook Steven Biemans van het Trimbos-instituut. "Het is de vraag of je er wel iets van gaat merken. Een groot deel is placebo-effect", meent hij.

Al kan microdosering bij gezonde mensen in principe ook geen kwaad, zegt Biemans. "Van dit soort hoeveelheden raak je niet echt onder invloed", legt hij uit. Maar dat wordt een ander verhaal als de dosering niet juist is. "Truffels zijn moeilijk te doseren, want er staat nooit specifiek op hoeveel het is. De microdosering kan daardoor hoger uitvallen."

Truffeltrips
Lees ook:
Truffeltrips tegen psychische klachten: 'Langetermijneffecten onbekend'

En dat heeft wél risico's. "Het is onverstandig om dit soort middelen bij hoge dosering te gebruiken. Dan kun je hallucinaties krijgen, angstig worden of verward raken."