Ga naar de inhoud
23 juni in de bioscoop

Al 45 jaar overleden, maar toch nieuwe film over Elvis: 'Hij is tijdloos'

Austin Butler vertolkt de rol van Elvis in de nieuwe film Beeld © ANP

Volgende week verschijnt de speelfilm 'Elvis', waarin het leven van de zanger centraal staat. Maar wat maakt 'The King', die bijna 45 jaar geleden overleed, nog steeds zo gigantisch populair?

Vanaf 23 juni is Elvis – gespeeld door acteur Austin Butler – te bewonderen op het witte doek. In de film komt zijn hele carrière aan bod: van de doorbraak tot aan zijn status als superster. Vandaag mochten genodigden in Nederland de film voor het eerst zien.

Tijdloos

Eric van Rooij was er daar één van. Hij runt de fanclub It's Elvis Time. "Ik vind de film overweldigend. Het is fijn dat ze Elvis niet als een soort heilige neerzetten. Hij deed ook een heleboel foute dingen. Dat hoort er nu eenmaal bij", zegt hij tegen EditieNL. "Niemand weet wie de échte Elvis was, maar ik denk dat de film een realistisch beeld schetst."

Waarom
Zie ook:
Waarom de nieuwe Elvis-film: 'Een orgy aan beelden' is!

Van Rooij werd 42 jaar geleden fan de zanger, en dat is nooit minder geworden. "Ik vond hem goed vanaf het eerste moment dat ik hem hoorde en dat is altijd zo gebleven. Maar ik had in 1977 – toen Elvis overleed – nooit gedacht dat we 45 jaar later nog een film over hem zouden uitbrengen. Dat is natuurlijk uniek."

Marketing

Toch vindt hij het niet gek dat de zanger na al die tijd nog zo geliefd is. "Zijn nummers zijn tijdloos", zegt hij tegen EditieNL. Maar het is niet alleen de muziek. "Zijn uitstraling is nog steeds uniek. Die is na zijn dood niet meer geëvenaard. Hij is nog steeds populair bij oud en jong. Al kent de jonge generatie hem misschien vooral doordat zijn nummers door andere artiesten zijn geremixt."

Oude
Lees ook:
Oude gadgets steeds meer waard: 'Er is een nieuwe generatie verzamelaars'

Helemaal vanzelf gaat de populariteit niet, geeft Van Rooij toe. "Je moet niet vergeten dat de marketingmachine rondom Elvis gigantisch is. Zijn populariteit wordt ook soms een beetje kunstmatig in leven gehouden. Er komen nog steeds cd's uit met nooit uitgebrachte nummers. En je ziet zijn hoofd op allerlei producten."

Verzamelaar

Ook Robin Klarenbeek is gek van de zanger. Hij heeft naar eigen zeggen de grootste Elvis-verzameling van Nederland. "Ik ben begonnen toen ik een jaar of twintig was en mijn eigen geld verdiende. De helft van mijn salaris ging er toen aan op."

Hij heeft door de jaren veel unieke dingen verzameld, zoals een armband die Elvis de laatste jaren van zijn leven droeg. "Ik heb ook het gouden pak uit de jaren vijftig, waarvan er maar drie exemplaren zijn. Ik heb met sommige voorwerpen echt geluk gehad."

Opleving

Op 23 juni, de eerste dag dat de film in de bioscoop draait, staat Klarenbeek met zijn collectie bij de première in Den Bosch. Hij denkt dat de nieuwe film veel los gaat maken. "Ik verwacht dat hetzelfde gebeurt als toen de film Bohemian Rhapsody uitkwam. Toen werd Queen ineens weer populairder onder de jeugd. Ik denk dat we dat nu gaan zien met Elvis."