Ga naar de inhoud
Zwaar thema

Eerste #metoo-musical gaat in première: 'Serieus blijven nemen'

Theatermaker Anouk Beugels bij de repetitie van Lokroep Beeld © EditieNL

Bij musicals denk je misschien aan een luchtige of ontspannen voorstelling, maar over twee weken gaat de eerste #metoo-musical van Nederland in première. Een heftig onderwerp met een maatschappelijk thema. Is zo’n zwaar onderwerp wel geschikt voor een musical? "Je moet opletten dat het niet potsierlijk wordt."

Na twee jaar werken, gaat de musical Lokroep dan bijna in première in Amsterdam. De acteurs zijn hard aan het repeteren en dat gaat goed, laat theatermaker Anouk Beugels weten. "Maar het is ook heftig. We voelen een grote verantwoordelijkheid omdat het thema heftig is", vertelt ze aan EditieNL.

Het thema grensoverschrijdend gedrag speelt al sinds haar achttiende in het leven van de inmiddels 41-jarige theatermaker. Nu ze er met genoeg afstand op terug kan kijken, wil ze haar ervaringen en visie delen in een artistiek product, zegt ze.

Luchtig

"Iedereen kent de bekende scène dat een oudere man een jonge vrouw betast. Maar het thema bestaat uit zo veel meer dan dat." Daarom wordt in de musical met zang en dans naar meerdere personen en hun reacties in verschillende scenario’s gekeken. "Zo heb je bij een situatie waar grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt mensen die meelachen, bang zijn of ervoor wegkijken. Eigenlijk willen we blootleggen dat iedereen met zijn of haar reactie onderdeel uitmaakt van het thema."

Na
Lees ook:
Na The Voice een grote golf van MeToo beschuldigingen

Maar er zitten niet alleen heftige scènes in de voorstelling. Er zijn ook luchtige stukjes. "Dat vind ik heel spannend. Je vraagt je dan af: kunnen we dit wel maken? Het blijft zoeken naar de juiste tone of voice."

Diepgang en betekenis

Het is belangrijk dat je goed met die luchtige scènes omgaat, weet theaterrecensent Joris Henquet. "Je moet het wel serieus blijven nemen. Als je het verkeerd aanpakt met liedjes en dans kan het potsierlijk worden. Dat is pijnlijk bij dit soort thema’s", legt hij uit aan EditieNL.

Groep
Lees ook:
Groep 7 leert over grensoverschrijdend gedrag: 'Nee is nee'

Hij verwacht dat de musical niet de massa aan zal spreken, zoals bijvoorbeeld bij Soldaat van Oranje gebeurt, maar dat mensen weldegelijk diepgang en betekenis zoeken in een voorstelling. "Theater is een kunstvorm waarin je ook serieuze onderwerpen behandelt. Daarom zal het voor een select publiek heel succesvol kunnen zijn."