Ga naar de inhoud
Eindexamens

Bellen voor eindexamenuitslag: is dat nog wel van nu? 'Werkt kalmerend'

Docenten van het Scala College bellen leerlingen met goed nieuws Beeld © EditieNL

Het was voor veel examenleerlingen een spannende dag. Zij kregen vandaag het verlossende telefoontje met de boodschap dat ze wel of niet zijn geslaagd. Maar waarom gebeurt dat anno 2022 – in een tijd dat alle communicatie digitaal verloopt – nog telefonisch?

In totaal krijgen bijna 150 duizend leerlingen vandaag hun examenuitslag te horen. Alleen de 40.000 examenleerlingen van het vmbo basis en kader moeten nog in spanning afwachten tot woensdag.

Op veel scholen wordt het nieuws nog 'ouderwets' via de telefoon gedeeld. Bij het Scala College in Alphen aan den Rijn gaan ze een stapje verder en doen ze het door te beeldbellen met hun leerlingen. "Dat is nog leuker dan alleen bellen", zegt mentor Pauline Thoomes tegen EditieNL.

Examenuitslag 

Gemiddeld slaagt 92,7 procent van de examenleerlingen. Daarbij is het gemiddelde cijfer op het centraal examen een 6,4. Samen met de schoolexamencijfers is het gemiddelde een 6,96. 

Bron: examenoverzicht.nl

Ze moet er niet aan denken om haar leerlingen een e-mail te sturen met de examenuitslag. "Vanaf het laatste examen bouw je spanning op tot dit moment. Het is dan zo leuk om hun gezichten te zien en stem te horen als je goed nieuws hebt", vertelt Thoomes. "Soms kunnen ze het ook al aan mijn gezicht zien, want dat spreekt boekdelen."

Maar ook bij minder goed nieuws vindt ze het fijn om de leerlingen te kunnen troosten of een steuntje in de rug te kunnen geven.

Kalmeren

Dat er op de meeste scholen nog wordt gebeld voor de examenuitslag is een goede gewoonte, vindt stressdeskundige Suzan Kuijsten. "Of dat nu gewoon bellen of beeldbellen is, maakt niet uit. Eindexamenleerlingen zitten vaak zo in de stress. Dit is de afsluiting van hun schoolcarrière. Dan is het fijn om persoonlijk gebeld te worden", legt Kuijsten uit aan EditieNL.

Geslaagd!
Lees ook:
Geslaagd! Zo juichen, schreeuwen en huilen jullie om de examenuitslag

Maar het is ook goed om studenten te kalmeren als ze gestrest zijn. "Persoonlijke aandacht is dan belangrijk. Als je het niet hebt gehaald, kun je gelijk gerustgesteld worden. En als je het wel hebt gehaald wil je natuurlijk horen dat je het goed hebt gedaan." Daarom vindt Kuijsten het een traditie die we moeten voortzetten.

Zo kwam het verlossende telefoontje vandaag binnen bij examenleerlingen:

01:36