1653 stuks. Zoveel laptops zijn er vandaag in Ede omgegooid om het wereldrecord laptopdomino te verbreken. Het is een initiatief van de Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) en recyclingbedrijf Road2Work. Ze wilden niet zomaar het record verbreken, maar hopen hiermee ook te laten zien dat het inleveren van elektrische apparaten heel nuttig kan zijn.
"Alle laptops liggen plat, hoor", zegt Jacco ter Maarten van Road2Work. Het is hem en zijn collega's gelukt om het wereldrecord van 752 laptops met meer dan het dubbele aantal te verbreken. Maar het was een spannende middag voor hen, want ervoor zorgen dat zo veel laptops allemaal goed staan en op het juiste moment vallen, is niet makkelijk.
Mislukte pogingen
"Ik ben normaal niet zo snel gestrest, maar ik was toch wel gespannen. Collega's hadden zelfs buikpijn van de zenuwen", vertelt Ter Maarten aan EditieNL. "Het spannendste vond ik of de laptops wel zouden blijven staan tot wij ze gingen omgooien. Als er ergens halverwege een om zou gaan, zou het over zijn geweest met de pret."

In de afgelopen weken hebben ze in totaal zes keer geoefend, waarvan de eerste vijf pogingen mislukten. "Elke keer bleven er een paar overeind. Pas vorige week gingen ze allemaal om, dus het was spannend tot het laatste moment."
Hergebruik
De lange, kronkelende rij aan afgedankte laptops is niet alleen neergezet en omgegooid om het wereldrecord te verbreken. Het is ook een ludieke actie van de twee organisaties om aandacht te vragen voor het hergebruik van laptops en andere elektrische apparaten. "Mensen doen ze vaak weg of laten ze thuis liggen onder een laag stof, terwijl de apparaten, eventueel na een kleine reparatie, gewoon nog functioneren."

Zonde dus om er niks mee te doen, vindt Ter Maarten. Want ook als de apparaten met een reparatie niet meer te redden zijn, kunnen de onderdelen hergebruikt worden voor iets anders. "Er zitten allemaal grondstoffen in die we dan niet meer uit de bodem hoeven te halen", legt hij uit. "Zo kunnen we allemaal heel makkelijk iets kleins doen dat ten goede komt aan het klimaat."
En de laptops die vandaag als dominostenen dienden dan? "Die zijn door mensen ingeleverd, maar waren niet meer te redden", verzekert Ter Maarten. Wel worden de goede onderdelen hergebruikt.