Eerste in 65 jaar

Wel of geen otter in de Biesbosch? 'Reële kans, maar ook twijfel'

11 juni 2022 10:00 Aangepast: 11 juni 2022 10:25
Een otter. Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Groot natuurnieuws: de otter is voor de eerste keer in 65 jaar gesignaleerd in de Biesbosch. Of toch niet? Boswachter Harm Blom houdt nog een slag om de arm. De dieren zijn lastig te herkennen en hebben veel weg van beverratten. Hoe kun je er nu achter komen of het echt een otter was of niet?

Lilian Lafleur maakte zo’n twee weken geleden bij een familie-uitje in de Biesbosch een vaartocht. Op de terugweg dacht ze een otter te zien en maakte een filmpje. "Maar bij het inleveren van de boot wilde niemand van de medewerkers geloven dat het echt een otter was", zegt ze tegen EditieNL.

Boswachter Harm Blom Boswachter Harm Blom

Reële kans

Ook boswachter Harm Blom twijfelt of het echt een otter was die Lafleur gezien heeft. "We hebben geen fysiek bewijs gezien", legt hij uit. "Dat kunnen bijvoorbeeld uitwerpselen zijn. We doen er wel onderzoek naar en hebben camera’s staan in het natuurgebied."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitzonderlijk: zeehond in de Biesbosch

Toch is er een reële kans dat de otter huist in de Biesbosch, denkt Blom. In januari zou er namelijk aan de randen van het gebied een gesignaleerd zijn. Ook zit er al een paar weken een otter in Gorinchem. "Daarbij is de Biesbosch een geschikt gebied voor de dieren. Als het echt een otter is zou dat fantastisch zijn."

Ecoloog Koen Wonders Ecoloog Koen Wonders

Noodzakelijk

Ecoloog Koen Wonders denkt ook dat de otter in de Biesbosch een geschikt thuis kan vinden. Maar het blijft lastig vaststellen of het ook echt een otter was op het filmpje, vindt hij. "Sowieso zijn de dieren lastig te herkennen met alleen een waarneming. Ze bewegen snel, zijn schuw en vooral 's nachts actief", vertelt Wonders aan EditieNL.

Daarom is het noodzakelijk om andere sporen als poep of voetafdrukken te vinden om met zekerheid te kunnen zeggen dat het een otters was.

Onder de radar

En zo zijn er nog meer diersoorten die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wolf. "Er zijn wel een aantal hondensoorten die daarop lijken. Als iemand dan beweert er een gezien te hebben, wordt het minder snel geloofd. Want het kan ook een grote hond zijn", zegt Wonders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Otters mogelijk oplossing tegen invasie Amerikaanse rivierkreeft

Ook alle marterachtigen zijn lastig uit elkaar te houden volgens hem. Bijvoorbeeld de wezel en de steenmarter. Omdat de dieren veel schuilen en een aversie hebben voor de mens, is het moeilijk om te zien of ze ergens leven. "Onze natuur is er sowieso op ingesteld dat dieren onder de radar leven. Alles komt ’s nachts tot leven. Net zoals de otter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore