Ga naar de inhoud
Gevaar op de weg

Na de wolf is nu de eland op weg naar Nederland: zijn we daarop voorbereid?

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

Het is een kwestie van tijd tot de eland zich in ons land vestigt. Volgens experts is het dier onderweg naar Nederland. Het zou hier namelijk hartstikke geschikt zijn voor de eland, die wel twee meter kan worden en tot 800 kilo kan wegen. Na de wolf komt er dus nog een groot dier onze kant op. Wat betekent dat voor ons?

De eland is geen onbekende in Nederland. "Duizend jaar geleden liep hij hier nog rond", vertelt ecoloog Leo Linnartz van stichting ARK Natuurontwikkeling. Tot de moerassen drooggelegd werden en het makkelijker werd om op de dieren te jagen. Maar een terugkeer van het dier zit er dus dik in. "Net als veel andere soorten keert de eland vanuit het oosten terug naar Europa."

Via Rusland en Polen zitten volgens de ecoloog nu vooral in het noorden en oosten van Duitsland veel van de dieren. "De populatie groeit daar." Als de populatie te groot wordt en de elanden het te druk vinden, gaan mannetjes op zoek naar nieuwe gebieden. Een kwestie van tijd dus tot ze zich ook hier vestigen, denkt Linnartz. "In Nederland is het goed vertoeven, vooral in het oosten van het land."

Met open armen ontvangen

"We zouden de eland met open armen moeten ontvangen", vindt Linnartz. Een roofdier is het niet, in tegenstelling tot de wolf. "Het is een vegetariër, elanden eten veel boomblaadjes. Het zijn geen grazers, maar ze eten toppen van dennen en hoge kruiden. Ze zouden goed zijn voor het Nederlandse landschap, omdat ze op een natuurlijke manier de natuur beheren."

Eland
Lees ook:
Eland in Alaska trapt uur lang in op groep sledehonden

Maar er moet wel een en ander gebeuren als de elanden naar ons land komen. "De eland is levensgevaarlijk als je 'm aanrijdt." Dat is niet gek als je je bedenkt dat een mannetje tot 50 kilometer per uur kan rennen en ruim 800 kilo kan wegen. "We moeten dan inzetten op het veiliger maken van bepaalde wegen. Minder hard rijden in de buurt van de Veluwe en goede rasters en ecoducten bouwen", vindt de ecoloog.

Elandtest

De impact van een aanrijding met een eland kan dus groot zijn. Het is dan niet voor niets dat er een crashtest voor auto's is die elandtest of elandproef genoemd wordt. De test bepaalt of een auto een snelle en abrupte uitwijkingsmanoeuvre kan maken: zoals je misschien zou moeten doen als je een eland tegenkomt op de weg.

Toch denkt rijinstructeur Beau Brantsen niet dat we daar opeens heel alert op moeten zijn, of ermee moeten oefenen. "De kans is denk ik groter dat er een koe op de weg staat", zegt hij tegen EditieNL. "Het is wel actueel voor herten. Maar je doet er uiteindelijk niks aan als ze voor de auto springen, het is een kwestie van geluk hebben. Een eland zal eerder op de weg gaan staan en niks doen."

Wat
Lees ook:
Wat als de wolf dichterbij komt? 'Langs de weg waar onze kinderen fietsen'

Dat beaamt ecoloog Linnartz: "Je hebt altijd het risico dat het dier anders beweegt dan je had verwacht. Het is goed als je een aanrijding kunt voorkomen, maar als je op het laatste moment een groot dier in de koplampen ziet, dan helpt ook een elandproef niet meer."