Ga naar de inhoud
Dode sterns op Texel

Wilde vogels bezwijken aan vogelgriep: 'Blijf uit de buurt van dode dieren'

Texelse boswachter Jerome van Abbevé Beeld © EditieNL

Ze vallen bij bosjes neer in Nederland: vogels met vogelgriep. Zo zijn er afgelopen week in een Texels natuurgebied meer dan honderd dode sterns geraapt. De vogels worden nog onderzocht, maar de boswachter heeft een sterk vermoeden dat ook daar de vogelgriep heeft toegeslagen. Hij waarschuwt om niet zomaar bij een dode vogel in de buurt te komen en je hond goed aan te lijnen, want het virus is ook besmettelijk voor mensen en honden.

In kolonies van grote sterns, mantelmeeuwen en zilvermeeuwen worden door heel het land ongewoon grote aantallen dode vogels gevonden. Een aantal dode lepelaars die bij Krammer-Volkerak zijn gevonden, zijn onderzocht bij de Wageningen Bioveterinary Research. Daar is deze week bevestigd dat de dieren zijn bezweken aan het vogelgriepvirus.

De Texelse boswachter Jerome van Abbevé vermoedt dat dit ook de uitslag zal zijn van het onderzoek naar de doodsoorzaak van de ruim honderd dode sterns. "Het kan bijvoorbeeld ook voedselvergiftiging of honger zijn. Maar dat lijkt me sterk. Het gaat echt om grote aantallen en in Engeland zijn ook meerdere kolonies positief getest", vertelt hij aan EditieNL.

Overspringen 

Van Abbevé heeft de sterns gevonden bij het Texelse natuurgebied De Petten, een populaire bestemming voor vogelaars, wandelaars en fietsers. "Dus de vogels worden zeker opgemerkt. Ons advies is: niet in de buurt komen en lijn je honden aan." Het virus kan namelijk overspringen op honden en mensen.

90.000
Lees ook:
90.000 kippen afgemaakt na vaststelling vogelgriep in Lunteren

Volgens Ellen van Praag van de dierenambulance De Ronde Venen zijn de dode vogels zelfs gevaarlijk. "Zwem niet meer in het water daar in de buurt en laat ook je hond er niet uit drinken of in zwemmen. Als er een dode vogel in ligt, kunnen jij en je hond zo vogelgriep krijgen."

Rustplek

Om verspreiding van het virus, zowel onder andere vogels als onder mensen en honden, te voorkomen, is het belangrijk om de dode vogels snel weg te halen, weet Van Praag. "Maar doe het niet zelf, bel altijd iemand. Als de vogels nog in leven zijn, halen wij ze op. Anders kun je het beste de gemeente bellen. Dan komen er mensen in speciale pakken om de dieren op te halen."

Dat rapen brengt nog een uitdaging met zich mee. De vogelgriep werkt normaal gesproken namelijk net zoals de griep onder mensen. "Die is vooral overheersend in de winter, daarom is het best vreemd dat het nu nog zo extreem heerst."

Vogelgriep
Lees ook:
Vogelgriep verspreidt zich nu ook tussen bedrijven Gelderse Vallei

Voor boswachter Van Abbevé maakt dat zijn werk lastiger. "De vogels hebben een rustplek waar ze naartoe gaan als ze zich niet lekker voelen. Daar overlijden de meesten. Die willen we weghalen om verspreiding tegen te gaan natuurlijk, maar het is ook broedseizoen dus we willen niet te veel gezonde vogels storen. Dat maakt het soms ingewikkeld."