Rotterdamse haven

Onderwaterdrones met sonar helpen zoeken naar vliegtuig: 'Snel gereed'

06 juni 2022 17:49 Aangepast: 07 juni 2022 16:25
Stefan van de Stolpe laat de onderwaterdrone zien Beeld © EditieNL

Sterke stroming en een drukke scheepvaart maken het lastig voor de hulpdiensten die zoeken naar het neergestorte vliegtuigje in het Calandkanaal in het Rotterdamse havengebied. Bij de zoektocht wordt de hulp ingeschakeld van onderwaterdrones met sonars. "Je kunt op plekken komen die te gevaarlijk zijn voor duikers."

Gisteravond stortte het vliegtuig neer in het kanaal, ter hoogte van Hoek van Holland. Er waren twee personen aan boord. De kustwacht, de brandweer en de politie zijn in het water op zoek naar het wrak. Tot nu toe zijn verschillende brokstukken en ook kleding gevonden. Maar van de romp van het vliegtuig en de inzittenden ontbreekt elk spoor.

Nieuwe apparatuur

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is de kans nihil dat de twee nog in leven zijn. De zoektocht onderwater gaat vanavond door, waarbij gebruik gemaakt wordt van onderwaterdrones. "De apparatuur die we gebruiken is het nieuwste van het nieuwste", vertelt Stefan van de Stolpe van Njord ROV, een bedrijf dat onderwaterinspecties uitvoert, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpdiensten zoeken verder naar inzittenden gecrasht vliegtuig Rotterdam

De onderwaterdrones zijn een welkome toevoeging voor de politie en de brandweer, die regelmatig opgeroepen worden voor missies om vermiste personen op te sporen of om onder de oppervlakte verder onderzoek te doen. "Om dit werk te stroomlijnen kunnen ze nu drones gebruiken in plaats van te wachten op tijdrovende duikteams. Dit apparaat is binnen enkele minuten klaar om te duiken."

300 meter diep

De drone wordt vanaf de kant met een telefoon bestuurd. Op het scherm is het beeld van de drone te zien. "Die van ons zit aan een kabel vast", vertelt Van de Stolpe. "Dat is nodig voor de verbinding met de telefoon. Met die kabel kunnen we 300 meter diep duiken." Ook kunnen er allerlei tools aan gemonteerd worden, zoals verlichting, een grijper en een sonar.

Die sonar wordt bijvoorbeeld ingezet als het donker is. "Die zendt geluidsgolven uit. Zodra er iets in het water ligt merkt het apparaat dat door de golven die worden teruggekaatst. Op het beeld kun je dan zien wat er ligt. Vervolgens gaan duikers erop af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politiedrones met tasers oplossing voor wapengeweld'

De drones zijn niet alleen sneller gereed, maar kunnen ook langer duiken dan menselijke duikers. "Met een drone kunnen we tot wel zeven uur onderwater blijven."

Ingewikkeld

Maar zelfs met de nieuwste apparatuur is het ingewikkeld om de zoektocht onderwater te laten slagen, vertelt Houwina Postma van SAR Nederland, een organisatie die wordt ingezet bij vermissingen. "Op het land is het al moeilijk zoeken, omdat de gebieden vaak enorm zijn, of het is een dicht bos. Maar het water is nog lastiger."

Zoekacties in het water

Het verleden heeft al verschillende keren uitgewezen hoe moeilijk het is om zoekacties in het water te laten slagen.

  • In 2020 werd een van de vijf slachtoffers van het surfdrama in Scheveningen niet gevonden tijdens zoekacties. Zijn lichaam spoelde pas weken later aan.
  • In 2021 werd het lichaam van een vermiste kanoër in het Wolderwijd in Flevoland na ruim anderhalve week gevonden.
  • In april 2022 raakte een matroos vermist doordat het schip bij Rotterdam omsloeg. In mei, nadat de zoektocht werd stopgezet, werd zijn lichaam drijvend aangetroffen.

Bron: Dregteam SOAD

Dat komt door de verschillende factoren waar je in het water mee te maken krijgt. "In dit kanaal in Rotterdam bijvoorbeeld is er ontzettend veel scheepsverkeer. Grote vrachtschepen zouden de lichamen tientallen meters kunnen meeslepen door de schroef. Ook ontstaat er onder zo'n vrachtschip een bel waar het lichaam in kan belanden. Op die manier kan een lichaam ook worden meegesleurd."

Daarnaast heb je te maken met stromingen. "Het is diep en donker. Zo'n drone kan dan ook niet veel zien. Harde wind helpt ook niet."

Drone vs. duiker

Toch vindt Postma de onderwaterdrones een mooie toevoeging. "Je kunt op plekken komen die te gevaarlijk zijn voor duikers in verband met scheepsverkeer. Al zal er ook altijd een echte duiker moeten zijn om het gevonden voorwerp te identificeren."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore