Ga naar de inhoud
De Speeldag in Utrecht

Aandacht nodig voor veilig speelgoed: 'Weten niet waar we op moeten letten'

Emile Kalis bij De Speeldag in Utrecht Beeld © EditieNL

Slechts 11 procent van de mensen die online speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Om mensen bewust te maken van de gevaren van het online bestellen van speelgoed, tovert de Verkiezing Speelgoed van het Jaar vandaag de binnenstad van Utrecht om tot speelparadijs.

Van stormbanen tot bordspellen en springkussens: kinderen in Utrecht kunnen zich vandaag flink uitleven. Tijdens De Speeldag verzamelen spellenmakers uit alle hoeken van het land om goed en veilig speelgoed onder de aandacht te brengen. "Alles is veilig en getest, geen namaak en zo duurzaam mogelijk", vertelt Emile Kalis van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

Bestellen uit buitenland

Mensen zouden daar best wat meer mee bezig mogen zijn, vindt Kalis. "Er wordt volop speelgoed besteld uit landen als China, dat zich weinig bezighoudt met de veiligheid. Dat is natuurlijk een beetje gek. Je geeft je kind toch ook geen onveilig voedsel?"

Radar:
Lees ook:
Radar: Bol.com verkoopt levensgevaarlijk en onveilig kinderspeelgoed

Bij het online bestellen van speelgoed zijn we weinig bezig met de veiligheid van het product, blijkt uit recent onderzoek van VeiligheidNL. Slechts 11 procent maakt zich er druk om. Waar we ons vooral mee bezighouden is of het product op tijd komt (32 procent).

CE-logo

En wie al let op de veiligheid van speelgoed, weet vaak niet goed waar die naar moet kijken. "In Europa is er de CE-markering, die geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen", vertelt Saskia Kloet van VeiligheidNL aan EditieNL. "Maar het logo van Chinese Export lijkt daarop. Die twee kunnen heel makkelijk met elkaar worden verward, terwijl ze niets met elkaar te maken hebben", vertelt Kloet.

Binnen Europa gelden strenge veiligheidseisen voor speelgoed. Het wordt onder andere gecontroleerd op brandgevaar, chemische samenstellingen en doorslikgevaar. Maar buiten Europa kan dat anders zijn. "Je weet dan niet hoe veilig het product is." 

Buitenlandse webshops

De Consumentenbond nam eerder producten – waaronder speelgoed – van buitenlandse webshops als AliExpress en Wish onder de loep. Daarin troffen ze gevaarlijke afwijkingen van de veiligheidsregels aan. Zo konden er eenvoudig stukjes afbreken. Ook bevatte een deel van het speelgoed 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Weekmakers kunnen nieraandoeningen veroorzaken of leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Bron: Consumentenbond

Doordat we steeds meer online bestellen, is het volgens Kloet belangrijk dat consumenten zich bewuster worden wat ze bestellen en waar ze dat doen. "Soms lijkt een webwinkel Europees, maar komen de producten alsnog uit landen buiten Europa. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat er stoffen inzitten die wij hier in Nederland niet toestaan."

Brandweer
Lees ook:
Brandweer bevrijdt Fabio (10) uit speelgoedhandboeien: 'Geen uitzondering'

Onduidelijk is of producten van buitenlandse webshops tot veel ongevallen leiden. "We zien wel dat er kinderen op de spoedeisende hulp belanden door ongelukken met speelgoed, maar er wordt niet geregistreerd waar dat speelgoed vandaan komt en of het onveilig was", vertelt Kloet.

Weinig meldingen

Uit het onderzoek van VeiligheidNL blijkt bovendien dat mensen het niet vaak melden als ze ervaringen hebben met een onveilig product. "Een deel van deze mensen vindt dat het risico erbij hoort. Dat is natuurlijk wel zorgelijk. Zo krijgen we nooit een goed beeld van de onveilige producten op de Nederlandse markt."