Afspraken maken

Praten met je kind over vermissing 9-jarige Gino: zo doe je dat

03 juni 2022 17:24
Gino wordt sinds woensdagavond vermist Beeld © ANP

Het zal voor veel gezinnen het gesprek van de dag zijn: de vermissing van de 9-jarige Gino. Hoe praat je er met je kind over? En wat als je kind niet meer naar de speeltuin durft? "Het is een goede aanleiding om afspraken te maken met je kind."

In Limburg wordt met man en macht gezocht naar de vermiste Gino. Hij is woensdagavond voor het laatst gezien in Kerkrade. De politie denkt dat het kind in levensgevaar is en houdt rekening met alle scenario’s.

Voor ouders kan het lastig zijn om hier met hun kinderen over te praten, weet pedagoog Krista Okma. Ze wijst erop dat het heel belangrijk is om zo’n onderwerp voorzichtig te benaderen. "Dus begin er niet zelf over, maar voer er een gesprek over als het Jeugdjournaal aan staat of laat je kind er zelf over beginnen," legt ze uit aan EditieNL. Daarnaast kun je het beste afwachten wat je kind vraagt of zegt en daarop aansluiten, zodat je niet onbedoeld schokkende details deelt.  

Positieve elementen

"Het is een goede aanleiding om afspraken te maken met je kind", zegt Okma. Zo kun je afspreken dat je kind altijd toestemming moet vragen voordat hij met iemand meegaat, ook al is het de buurjongen. "Maar het kan altijd mis gaan. Ik zeg daarom zelf altijd dat mijn kinderen op hun gevoel moeten vertrouwen. Dan weten ze dat als iets niet goed voelt, ze gewoon weg mogen lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrijwilligers bij zoektocht naar Gino: 'Ik moet gewoon helpen'

Maar wat als je kind het nu eng vindt om naar de speeltuin te gaan? "Dan kun je ook de positieve elementen uit het verhaal benadrukken. Bijvoorbeeld dat er zo veel mensen aan het zoeken zijn. Je kunt daarmee aan je kind uitleggen dat hij niet zomaar in de steek gelaten wordt."

Joris Marseille, presentator van het Jeugdjournaal Joris Marseille, presentator van het Jeugdjournaal

Speculatie

Wie als geen ander weet hoe je dit soort nieuws aan kinderen moet uitleggen is Joris Marseille van het Jeugdjournaal. "Het is heel belangrijk om wel te vertellen wat er gebeurt, maar geen ruimte open te laten voor speculatie. Dan kunnen kinderen hun fantasie erop los laten", zegt Marseille tegen EditieNL.

Het Jeugdjournaal heeft om die reden besloten om het nieuws gisteravond nog niet in de uitzending te behandelen. "We willen het pas vertellen als we echt een rond verhaal kunnen vertellen. Dat stelt uiteindelijk meer gerust."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nachtmerries door oorlog: 'Leidt tot angst en stress'

Omdat het voor de kijkers van het Jeugdjournaal om een leeftijdsgenoot gaat, vindt Marseille het belangrijk duidelijk te maken dat zulke dingen zelden gebeuren. "Zij denken: als het hem kan overkomen, zou het mij ook kunnen overkomen. We hebben voor vanavond daarom iemand van de politie in de uitzending die uitlegt dat de kans heel klein is dat je zoiets overkomt."

Handleiding 

Daarbovenop waarschuwen de presentatoren de jonge kijkers bij heftig nieuws en verwijzen hun naar een handleiding op de website. Daarin staan tips voor kinderen die bang worden van het nieuws. "Zo staat er bijvoorbeeld in dat het altijd goed is om er met je ouders of in de klas over te praten als je je ergens zorgen over maakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore