Ga naar de inhoud
Jurassic World

Dino's trekken volle zalen: 'Mensen willen weten hoe het vroeger was'

Jurassic World Beeld © Getty Images

Dinosauriërs lijken alles behalve uitgestorven. De serie Prehistoric Planet op AppleTV is razend populair. Daarnaast draait vanaf vandaag de zesde Jurassic Park-film in de bioscopen. Ook van deze film wordt verwacht dat hij volle zalen trekt. Dat de prehistorische dieren onverminderd populair blijven vinden onderzoekers van Naturalis niet gek. "We zien het als monsters die echt hebben bestaan."

De eerste Jurassic Park-film kwam uit in 1993. Sinds toen zijn er vijf delen verschenen. Telkens deden de films het goed in de bioscopen, waardoor de serie wereldwijd meer dan viermiljard euro heeft opgebracht. De verwachting is dat ook het nieuwe zesde deel, Jurassic World: Dominion, goed zal scoren. 

Volgens Jimmy de Rooij, PhD-kandidaat bij Naturalis, is de populariteit van de films goed te verklaren: "Dinosaurussen zien eruit als monsters die nooit hebben bestaan", vertel De Rooij aan EditieNL. "Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze hier hebben rondgelopen, maar dat is wel zo. Films als Jurassic World laten dat zien."

Is
Lees ook:
Is Trix eigenlijk wel een T. rex? Amerikaanse onderzoekers twijfelen

Dat zorgt ervoor dat mensen meer interesse krijgen in dinosaurussen, denkt hij. Vooral door verbeterde filmtechnieken en meer onderzoeken naar dinosaurussen worden de films steeds realistischer. "Mensen kunnen echt een beeld vormen van hoe dat er vroeger uitgezien moet hebben en willen meer weten. Zo ben ik zelf ook geïnteresseerd geraakt."

Magisch

Volgens De Rooij hebben de afgelopen jaren absoluut meer mensen belangstelling gekregen voor de prehistorische wezens. Maar eigenlijk hebben dinosaurussen altijd al onderdeel uitgemaakt van de populaire filmcultuur, weet filmdeskundige Rudi de Boer. "Misschien zit het wel in ons DNA om enorm nieuwsgierig naar dinosaurussen te zijn en alles over de geschiedenis van de aarde te willen weten."

Dinosauriër
Lees ook:
Dinosauriër Jurassic Park voor 12,4 miljoen geveild

Zo wordt er sinds het begin van de filmindustrie al geëxperimenteerd met opvallende wezens tot leven brengen. "In het geval van de dinosaurussen was het doel om de mysterieuze beesten zo echt mogelijk neer te zetten."

De Boer denkt dat het vooral kinderen zijn die enthousiast worden van de films. "De liefde voor dinosaurussen is iets magisch dat vaak van ouder op kind wordt doorgegeven. Dat zie je ook in de bioscopen terug."