Ga naar de inhoud
1100 vacatures

NS gebruikt simulator om nieuwe machinisten te werven

De simulator van de NS op Utrecht Centraal Beeld © EditieNL

Is treinmachinist zijn iets voor jou? Dat kun je vandaag uittesten op Utrecht Centraal. Om mensen enthousiast te maken voor het vak heeft de NS daar een simulator neergezet. Daarin kun je kijken en voelen hoe het is om een trein te besturen. Volgens machinist Mark van Dooren is het een mooi vak, maar wel met de nodige uitdagingen.

Bij de Nederlandse Spoorwegen staan zo’n elfhonderd vacatures open. Bijna de helft daarvan is voor conducteurs en machinisten. "Met de simulator willen we aandacht vragen voor al die open vacatures", vertelt woordvoerder Anne van der Wel aan EditieNL.

Met meerdere beeldschermen worden verschillende situaties en weeromstandigheden nagebootst. "Dan kun je zien hoe het is om onze nieuwste soort intercitytrein te besturen. Het is net alsof je er zelf in zit", zegt Van der Wel. "Het doel is natuurlijk om interesse te wekken voor het vak."

Constante focus

Ervaring in de treinenwereld is niet nodig, weet machinist Mark van Dooren. Hij werkte eerst bij een schildersbedrijf maar werd na een medische en psychologische keuring aangenomen voor de eenjarige opleiding van de NS. Daarbij krijg je praktijk- en theorielessen.

"En dat is lastiger dan je denkt", vertelt de machinist. "Je moet alle situaties leren beheersen. Dat verschilt van verschillende weersomstandigheden tot aan andere trajecten rijden. Ook moet je meerdere soorten treinen leren besturen."

Stedentrips
Lees ook:
Stedentrips per trein: lang onderweg, maar goed voor klimaat

Ook als je alle situaties onder controle hebt, blijft het aanpoten. "Je moet constant heel gefocust zijn, want er kan elk moment iets gebeuren. Zelfs op een makkelijk traject", vertelt Van Dooren aan EditieNL. Ook ben je het visitekaartje van de NS, vindt hij. Daarom is het belangrijk dat je goed met mensen om kan gaan, want je moet de naam van het bedrijf hoog houden.

Genieten

Maar Van Dooren geniet ervan om machinist te zijn. "Soms stap je aan de ene kant van het land in en aan de andere kant weer uit. Je kunt het landschap bewonderen en dat ziet er elk jaargetij weer anders uit." Hij zegt dan ook trots te zijn op zijn baan.

De simulator staat vandaag de hele dag op Utrecht Centraal en reist daarna elke week naar een ander station.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore