Festivalseizoen

Festival zonder entreeprijs: 'Moeilijk vol te houden'

06 juni 2022 15:27 Aangepast: 07 juni 2022 09:16
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Heb jij deze zomer nog een gratis festival op de planning staan? Geniet er dan nog maar van zolang het kan. Door de stijgende prijzen voor bier en andere materialen zijn veel festivalorganisatoren genoodzaakt entreeprijzen te vragen. "Als we dit jaar niet genoeg bezoekers krijgen is het festival volgend jaar niet meer gratis."

Zo'n beetje elke middelgrote stad heeft wel een gratis festival. Denk aan Parkpop, Appelpop of Westerpop. Maar voor hoe lang nog? Werfpop in Leiden vraagt dit jaar voor het eerst entree en voor het bevrijdingsfestival in Groningen moesten bezoekers ook al voor 7,50 euro een kaartje kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Festivals en concerten hebben geleden onder corona'

Volgens Rob van der Zwaan van Festivalinfo gaan er nog meer festivals volgen. "Gratis festivals zijn een zeldzaamheid aan het worden", zegt hij tegen EditieNL. "Helaas is het zo dat een aantal gratis festivals het moeilijk heeft. Het komt door de hoge kosten, de hogere regeldruk et cetera."

"Gratis festivals draaien op baromzet, sponsoring en subsidies. Gemeenten verzorgen de belangrijkste subsidies en hebben een ondersteunende rol in de organisatie. Het is de vraag of zij dit blijven doen. Voor de festivals is het op hun beurt geen fijne positie om afhankelijk te zijn van de wil van de gemeente."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tanken in Duitsland door lage benzineprijs: 'Ik koop liever bier van het geld'

Ook zijn er volgens hem door corona veel vrijwilligers verdwenen. "Ik denk dat het om een combinatie van deze redenen voor de organisatoren moeilijk vol te houden is om hun festivals gratis te houden."

Drankverkoop

Kleinere festivals zoals Ribs & Blues in Raalte – dat vandaag plaatsvindt – hopen bezoekers te kunnen blijven ontvangen zonder entreegeld te vragen. "Maar of dat ook lukt?", vraagt bestuurslid Jan Doppen zich hardop af. De inkomsten voor het festival komen voornamelijk uit drankverkoop. "Bij ons wordt het hele festival bij elkaar gedronken. De provincie helpt ook een beetje en er is een businessclub. Ook zijn er 800 vrijwilligers die hand- en spandiensten leveren."

Jan Doppen van Ribs & Blues Jan Doppen van Ribs & Blues

Of het festival volgend jaar ook nog gratis is, moet nog blijken. "Als we dit jaar niet voldoende bezoekers halen, dan kan het volgend jaar, tijdens ons jubileumjaar niet nog eens gratis. En dat zou zonde zijn van de historie van het festival in Raalte en de hulp van al onze vrijwilligers. Ieder jaar hebben we zo'n 40.000 bezoekers. Dat is wel een vereiste om gratis te kunnen blijven."

Rob van der Zwaan van Festivalinfo hoopt dat het niet zover komt. "Het zou heel jammer zijn als de gratis festivals ooit helemaal verdwijnen. Ze hebben als belangrijke functie om het voor mensen die het minder breed hebben mogelijk te maken om naar een festival te gaan. Dat is iets wat we moeten koesteren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore