Ga naar de inhoud
Luchtdrukhoofdpijn

Hoofdpijn door onweer: lokt weersverandering klachten uit?

Bliksem, foto ter illustratie Beeld © Amanda van den Berg

Pittige onweersbuien trekken vanavond ons land over. In het midden en zuiden van ons land geldt zelfs code geel. Door de verandering in de luchtdruk zeggen sommige mensen voor een onweersbui meer last te krijgen van hoofdpijn. Kun je daar echt last van hebben?

Het zuiden en het midden van ons land krijgen vanavond te maken met onweersbuien met lokaal windstoten en hagel. Door zo'n onweersbui zakt de luchtdruk. "Bij een grote storm zakt het snel naar beneden", vertelt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Een lagedrukgebied gaat dan ook vaak gepaard met slecht weer: "De lucht stijgt dan op, waardoor er beneden een tekort ontstaat. Dat moet vanaf onderaf worden aangevuld. Als het opstijgt koelt de lucht af en zo ontstaan wolken."

De verandering valt volgens hem vandaag wel mee. "Het zijn geen enorme onweersbuien." De luchtdruk is op dit moment 1013 in het westen en 1012 in het oosten. "Dat valt eigenlijk nog wel mee, want 1000 is het gemiddelde in Nederland."

Code
Lees ook:
Code geel om onweersbuien die vanavond over ons land trekken

Knallende koppijn door die verandering in luchtdruk, het is volgens neuroloog en hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt van het LUMC een interessant fenomeen. Maar bewezen is het niet. "Wel horen we van verschillende migrainepatiënten of mensen met spanningshoofdpijn dat bepaalde weersomstandigheden hoofdpijn kunnen uitlokken", zegt Terwindt tegen EditieNL.

"Bij onweer spreken mensen vaak over drukkend weer, waar ze hoofdpijn van zouden krijgen", vervolgt ze. Het zou volgens haar inderdaad kunnen dat je hier als migrainepatiënt gevoeliger voor bent, maar daar moet eerst meer onderzoek naar gedaan worden.

Hoofdpijndagboeken

De komende jaren wordt het daarom onderzocht. "We hebben veel data van mensen die een hoofdpijndagboek hebben bijgehouden. Dat gaan we koppelen aan de KNMI-gegevens om te kijken of er een verband is", zegt de neuroloog. "Maar het is lastig, omdat er ook veel andere factoren meespelen."

Wat wel bekend is, is dat luchtdrukverschillen door hoogte hoofdpijn kunnen veroorzaken. "Als je gezonde astronauten de ruimte in schiet, kunnen ze hoofdpijn krijgen door de grote hoogte en luchtdrukverschillen", weet Terwindt. "En als mensen een berg beklimmen, dan verandert de luchtdruk ook."