Ga naar de inhoud
Jubileumjaar

Rode schoentjes en paddenstoelen: jullie herinneringen aan 70 jaar Efteling

Marieke met haar broertje Gertjan in 1986 Beeld © Marieke Jansen

De Efteling bestaat zeventig jaar. Reden voor het attractiepark om feest te vieren en voor de vele bezoekers om herinneringen op te halen. Van trouwfoto's maken in het pretpark tot verdwaald zijn in het Sprookjesbos.

Op 31 mei 1952 kunnen bezoekers voor het eerst een rondje lopen door het Sprookjesbos, waar dan tien sprookjes zijn geopend. In de zeventig jaar die volgen breidt de Efteling flink uit, met meer sprookjes, attracties, horeca en overnachtingsmogelijkheden.

Schoentjes en paddenstoelen

Maar veel bezoekers van het eerste uur koesteren vooral hun herinneringen aan het Sprookjesbos, blijkt wel uit de reacties onder onze oproep op Facebook. Zo vertelt Yvonne: "Als kind stond ik bij de rode schoentjes serieus te overwegen of ik hard genoeg kon lopen om over het hek te klimmen, de schoentjes te pakken en dan weg te rennen. Heb het nooit geprobeerd maar die slippertjes hebben iets magisch."

Carla de Bont heeft ook een warme herinnering aan de schoentjes: "In september 2019 waren we met onze dochter, zij was verstandelijk beperkt en ernstig ziek. De rode schoentjes was een van haar favorieten. Jenny is kort daarna overleden."

Ook de muzikale paddenstoelen zijn al generaties lang een hit. "Bij elke paddenstoel stoppen om te luisteren of er muziek uitkwam", zegt Jennifer. Het merendeel van de gedeelde foto's onder onze oproep is dan ook van de bekende paddenstoelen.

'Echte prins en prinses'

Shantie Visser beschrijft een wel heel magische ervaring. In 1999 maakte ze trouwfoto's in het attractiepark. "Het was een sprookjesachtige ochtend", zegt ze. "Zowel het personeel die ons begeleidde als de reacties van de parkgasten die spontaan gingen zingen en klappen toen we exact om 10.00 uur langs de ingang liepen waar duizenden gasten stonden. Maar het allermooiste waren de reacties van kinderen die dachten dat we een echte prins en prinses waren die bij het park hoorden."

Monique Hobbelen vertelt dat de Efteling onderdeel was van haar kindertijd. "Later met mijn kinderen en nu samen met mijn kleinkinderen genieten. Voor mij het mooiste park ever."

Bij Henriette kwamen er ook weer herinneringen boven toen ze met haar eigen kinderen naar de Efteling ging. "We kwamen er in de jaren zeventig al met de hele familie. Ik wist dat ik als kind ergens een waterorgel had gezien, dat had zo'n indruk gemaakt, maar ik wist niet meer waar." Totdat ze zich alles weer herinnerde toen ze later met haar eigen gezin naar het pretpark ging.

De Efteling trekt ook al jaren veel schoolreisjes. Angélique de Roos vergeet haar ervaring uit 1995 nooit meer: ze stond bij de pratende papegaai in het Sprookjesbos toen ze haar groepje kwijtraakte. "Ik ben naar het toilet gelopen waar een lieve vrouw zat met een enorme pot snoep. Ze nam contact op met de beveiliging en mijn naam werd omgeroepen in het park."

Verjaardagslied

De Efteling viert het 70-jarig jubileum het hele jaar, door om 16.00 uur een speciaal verjaardagsliedje af te spelen. Ook is er een speciaal jubileumsprookje te zien. De eerste zeventig gezelschappen die vandaag door de poort gingen kregen wel een speciale behandeling, met ballonnen en gebak.